Hva ligner himmelriket på?

  • Mennesker som ikke har opplevd nåden, har sjelden nåde å gi til andre. Mennesker som ikke har opplevd Guds ubegripelige raushet, tillater seg sjelden å være rause mot andre. Mennesker med en smålig Gud vil selv være smålige mot andre.

    Foto: lolostock/Thinkstock

Sebedeus ben Jona hadde et aldri så lite problem. Han skyldte 200 tusen årslønninger. Til kongen.

En konge vil av en eller annen grunn plutselig sjekke hvordan det står til med økonomien i kongeriket, og det viser seg at økonomien er elendig. Kongen har rett og slett strødd om seg med penger – gitt og gitt og lånt ut i øst og vest uten engang å sjekke kredittverdigheten til låntagerne sine.

En av disse skyldnerne, la oss for enkelthets skyld kalle ham Sebedeus ben Jona, har levd i et sant helvete de siste årene. Hver dag venter han på at de skal komme og ta ham. Før eller senere må de da oppdage det. Han lever på lånt tid. Han har nemlig en personlig gjeld på 10000 talenter, 60 millioner dagslønner, 200000 årsverk. Omregnet til dagens norske årslønninger blir det ca. 80 milliarder kroner. Skulle du fått det utbetalt i tusenlapper, kunne du lagt dem etter hverandre fra København til Ulan Bator i Mongolia og fremdeles ha nok penger igjen til å kjøpe en skyskraper.

Sebedeus ben Jona har virkelig rotet det til for seg selv. Han vil aldri klare å komme seg ut av dette. Det er bare en mulig utgang, og den er ikke hyggelig. Familien kommer til å miste pappa og ektemann for alltid, og han vil ende sine dager i ensomhet i et mørkt fengsel.

Hvis det bare fantes en utvei. En annen slutt på historien. En måte det kan ende godt på. Men han vet at det ikke finnes noen utvei.

Goddag, herr ben Jona

Og så er dagen der. Det banker på døren og utenfor står politiet.

- Goddag, vi ser etter Sebedeus ben Jona. Er vi kommet riktig?

- Det kommer an på hva det gjelder.

- Vel, herr ben Jona. Vi håper du har pengene klare?

- Penger?!?! Hvilke penger?

- Å du vet – de 80 milliardene du skylder.

- Ååå de pengene, å ja... jeg trodde et øyeblikk du mente... vel det kan forresten være det samme. Jaa, vel... Det er de 80 milliardene det gjelder. Jo, men det skal vi nok kunne ordne. Men det passer bittelitt dårlig akkurat i dag. Dere kunne ikke komme igjen litt senere, for eksempel en torsdag om ca. 200 000 år?

Men, nei. Kongen vil ha oppgjøret nå og ingen bønner nytter. Og så blir denne håpløse mannen som har greid å sløse bort 200000 årslønninger, halt fram for kongen.

- Ja, sier kongen. Jeg skjønner jeg gjorde en tabbe da jeg stolte på deg. Du vet hva som er praksis i slike situasjoner?

Jo, han vet det bare så alt for godt.

- Men kan du ikke bare gi meg litt mer tid, sier mannen fortvilet? Vær tålmodig med meg, så skal jeg betale alt jeg skylder.

Men kongen ser ham dypt inn i øynene og sier:

- Både du og jeg vet at det blir meg som kommer til å måtte bære dette tapet, enten du havner i fengsel eller et annet sted. Vet du... jeg har en bedre idé. Vi gjør bare sånn med hele gjelden.

Og så river han hele gjeldsbrevet i tusen småbiter. 200000 årslønninger ligger plutselig fordelt ut over gulvet. Og mannen går ut fra møtet med kongen til et nytt liv. Han er fri, han skal få møte familien igjen. Han skal ikke i et mørkt fangehull. Han kan begynne på nytt. Det er en utrolig historie om en utrolig nådig konge.

Gi meg mer tid

Men på veien hjem treffer Sebedeus ben Jona en som skylder ham 100 dagslønner, går løs på ham, tar kvelertak og sier: Betal det du skylder, ellers vet du hva som skjer. Men den andre sier: Vær tålmodig med meg, så skal jeg betale det jeg skylder.

- Ikke tale om, sier mannen. Du kjenner reglene. Enten betaler du nå, eller så går du rett inn.

Og ingen bønner nytter. I fengsel bærer det med ham.

Tilhørerne som hører Jesus fortelle denne fortellingen, er lamslåtte. Hvordan går det an å oppføre seg sånn når man nettopp er ettergitt 200000 årslønner? Og det er nettopp dette som er poenget med lignelsen. Det går ikke an å oppføre seg sånn. Eller?

Det finnes slik jeg ser det, bare en løsning på denne gåten. Ben Jona må ha vært litt langsom i hodet. Han bad kongen om mer tid, men i stedet rev kongen i stykker hele gjeldsbrevet. Men denne siste, og slett ikke uvesentlige lille detaljen – at gjeldsbrevet ble borte – gikk dessverre Ben Jona hus forbi.

Han trodde han hadde fått det han bad om: Mer tid. Så når han går ut fra kongen, føler han ingen takknemlighet, ingen glede. Bare en følelse av at nå haster det med å få orden på livet. Det er nå alvoret begynner. Nå må han skaffe 200000 årslønner og det litt kvikt, og hvem er det vi ser her? Joakim ben Josef, den slasken som skylder ham en tredjedels årslønn. Det er jo glimrende. 200000 minus en tredjedel er jo bare 199 999 2/3. Ja, det er en begynnelse i hvert fall. Dette skal nok gå bra til slutt. Hva sier du mann? Kan du ikke betale. MER TID??!! Tror du jeg er laget av penger, eller? Jeg må skaffe fem milliarder kroner, helst i går. Jeg har det mye verre enn deg. Hvorfor skulle jeg være tålmodig med deg?

Forferdelige ting

Det skjer forferdelige ting når mennesker ikke forstår nåden. Det kan få katastrofale følger når mennesker tror at nåden bare er litt ekstra tid til å gjøre alt godt igjen.

Mennesker som ikke har opplevd nåden, har sjelden nåde å gi til andre. Mennesker som ikke har opplevd Guds ubegripelige raushet, tillater seg sjelden å være rause mot andre. Mennesker med en smålig Gud vil selv være smålige mot andre.

Men det mest tragiske er at de går glipp av den frelsesvissheten og gleden og freden de har som følger med i timen og derfor vet at gjeldsbrevet ikke er lenger.