Din egen andakt

  • Foto: ipopba/Thinkstock

Her om dagen hadde en venn av meg en andakt over verdens mest berømte bibeltekst. Han klarte å overaske meg igjen.

Å lese Bibelen høyt har flere fordeler. Særlig om du gjør det med innlevelse. Det blir sterkere når du både ser, hører og lager lyd, enn om du bare ser. Men det viktigste er at du tvinges til å tolke.

Ta for eksempel verdens mest berømte tekst: Johannes 3:16.

«For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.»

Hvordan vil du lese den? Legger du vekten på «hver den som tror» kan du lese teksten som en trussel til en som ikke tror. Bestemmer du deg for å fremheve «på ham» blir teksten et argument mot at det ikke spiller noen rolle hvem eller hva man tror på. Legger du vekten og varmen i stemmen bak «ikke skal gå fortapt» kan det gi frelsesvisshet til en som tror men ikke føler de helt lever opp til Jesu høye standard. Legger du tyngden på «ga sin Sønn», svarer du på spørsmålet hvor høyt elsker Gud oss? Bare prøv selv! Det er faktisk gøy.

Her om dagen hadde en venn av meg en andakt over nettopp Johannes 3:16. Han fortalte at han hadde lest den på mange måter og hørt den på mange måter, og som oftest handlet det om hvem som ble frelst og hvem som ikke ble det. Hvem som var innenfor og hvem som var utenfor. Oss og dem. Men aldri hadde han lagt vekten på «elsket Gud verden». Hvor annerledes hadde ikke hele oppveksten og synet på kristendommen blitt om kjernen i Den lille Bibel var at «Gud elsker verden»? Tenk å vokse opp med dette som hovedbudskapet. Det får følger for alt. «Oss og dem» blir til «Oss som Gud elsker». Budskapet til verden blir «Gud elsker dere». Men det får også følger for det praktiske liv. Gud elsker verden. Han elsker trærne, blomstene, menneskene og dyrene, vinden, skyene, solskinnet, mango og jordbær og banan. Hvis Gud elsker alt dette så høyt, hva tror du han synes om at vi ikke tar vare på det?

Og alt dette ut fra ulik høytlesning av 30 ord i Bibelen. Hva med de ca. 740 000 andre ordene. Prøv selv! Ta en kjent og kjær tekst og prøv å les den med varme og innlevelse på ulike måter! Forestill deg hvordan du ville lest den for ulike mennesker! Hvordan ville du lest den for deg selv i dag? Hva vil Gud du skal høre i denne teksten nå? Så enkelt er det å tolke Bibelen og å lage sin egen andakt. Lykke til.