Frelse fra hva?

  • At Gud vil frelse sitt folk fra deres forstyrrelse av Shalom er virkelig gode nyheter.

    Foto: Wavebreakmedia Ltd/Thinkstock

Mange tror det er Gud vi må frelses fra.

Det var egentlig en filleting som skjedde for 20 år siden. Jeg snudde meg i trappene på vei opp fra Stortinget T-banestasjon, og oppdaget at mannen bak meg hadde hånda inne i et av rommene i sekken min. Vi stirret dumt på hverandre i noen sekunder og så stakk han. Jeg mistet ingenting. Men 20 år senere tar jeg instinktivt sekken frem på magen hver eneste gang jeg er i en folkemengde. Jeg gjorde ikke det før.  På samme måte er jeg alltid bekymret for innbrudd i bilen etter at jeg opplevde det en gang for 24 år siden. Jeg kjefter på familien bare de lar en jakke ligge synlig. Tilliten til at folk respekterer eiendomsretten er erstattet av frykt for at folk er ute etter å ta tingene mine. Freden er skadet og tiden har ikke leget «sårene».  Jeg kan ikke en gang forestille meg hvordan de har det som har opplevd innbrudd i huset sitt, ran, vold eller voldtekt, eller andre traumer.

Matteus skriver at engelen ba Josef kalle sønnen sin Yashua, Guds frelse, fordi han skulle «frelse sitt folk fra deres synder». Han skulle ikke frelse dem fra helvete, eller fra Guds vrede. Men folket skulle frelses fra DERES synder. Den kristne filosofen Cornelius Pantinga foreslår at synd er alt «det som forstyrrer Guds Shalom.» Det er ingen dårlig oppsummering av det bibelske materiale. Shalom er et dypt bibelsk ord for en tilstand av fred, harmoni og godhet. Det var slik Gud hadde skapt verden. Alt var Shalom. Harmoni.  Det er slik vi alle skulle ønske verden var. Det er Shalom Gud ønsker å gjenopprette. Synd er synd fordi det ødelegger Shalom. Et innbrudd, en veskenapping, et ran, en voldtekt, et terrorangrep, en sykehustabbe eller en krig …; de som har opplevd å få harmonien ødelagt vet at ting ikke alltid blir helt bra igjen. Noe så lite som en hånd i ytterrommet på sekken min i forrige årtusen, forstyrrer fremdeles harmonien hver gang jeg er i en by. Våre synder ødelegger på måter vi aldri kan reparere. Har man en gang opplevd at tryggheten og tilliten sviktet og at harmonien ble brutt, vil det alltid lure en tanke i bakhodet om at det kan skje igjen. At Gud vil frelse sitt folk fra deres forstyrrelse av Shalom er virkelig gode nyheter. Det er dette vi trenger frelse fra. Jeg lengter etter at Gud skal gjenopprette det som er gått i stykker, og kanskje enda mer etter han skal fri meg fra å være en som ødelegger Shalom. Vi trenger ikke en sinna, straffende Gud med mord i blikket for å lengte etter dette.

[Da] viste en Herrens engel seg for ham i en drøm og sa: ´Josef, Davids sønn! Vær ikke redd for å ta Maria hjem til deg som din kone. For barnet som er unnfanget i henne, er av Den hellige ånd. Hun skal føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder (Matteus 1:20-21).