God søvn – viktigere enn du tror

  • Nok søvn er like viktig som sunn mat og mosjon. Dr David Williams, professor i folkehelse ved Harvard University, presenterte et resymé av forskningen om søvn under Helsekongressen i Oslo i februar.

    Foto: ADAMS/Tor Tjeransen

Søvn er ikke en luksus vi snapper til oss når vi får tid, ei heller noe vi kan forsømme uten straff.

Voksne som ikke får nok søvn, eldes raskere enn nødvendig. Det var en av funnene Dr David Williams, professor i folkehelse ved Harvard University, presenterte for de 150 deltakerne ved Helsekongressen som SAHA, Syvendedags Adventistenes Helsearbeiderforening, arrangerte første helgen i februar.

For lite søvn har en hel rekke negative følger, og forskningen viser at søvnmangel er et stort og utbredt problem i den vestlige verden. Vi sover en time kortere enn våre besteforeldre gjorde, og vi sover to timer kortere enn den søvnlengden folk flest fikk før lyspæren ble oppfunnet.

Søvn eller hvile er en av de åtte helsenøklene, og mangelen på søvn har sine konsekvenser. Folk som sover mindre enn sju timer i døgnet har tre ganger så høy sannsynlighet for å bli forkjølet. Og dette er en av de minst farlige konsekvensene av søvnmangel.

For lite søvn er knyttet til fedme fordi søvnmangel fører til en 30% økning i et hormon som øker appetitten. Det er en kjent sak at søvnmangel kan føre til alvorlige ulykker. Det har trafikkmyndighetene i USA statistikk på. I dagene etter at klokkene stilles fram ved overgang til sommertid og befolkningen får en time kortere søvn, øker antallet ulykker på veiene med 8%. Men den motsatte effekten vises i ulykkesstatistikken for perioden når man går tilbake til normaltid og får en time lengre i senga. Da reduseres trafikkulykkene med 8%.

I USA har noen skoler utsatt skoledagens begynnelse til klokken 9 for å gi elevene tid til mer søvn. Det har ført til bedre læring. Immunforsvaret blir dårligere med for lite søvn. En studie viste at tre timer for lite søvn førte til en 50% reduksjon i immunforsvaret.

Men hvor mye bør du sove hver natt? Voksne personer bør få mellom seks og åtte timers søvn hver natt, mens tenåringer helst bør få ni timer. Selv om søvn er bra for helsa, kan også soving overdrives. Voksne som sover over ni timer har negativ effekt av det.

Dr Williams ga følgende råd for å få god søvn:

1.            Sørg for regelmessig mosjon.

2.            Sov i et mørkt rom

3.            Legg alle bekymringer til side

Å strekke dagen for langt har altså svært negative konsekvenser. Det er gode grunner til å slukke lyset og legge hodet på puta. Gå til ro med denne forsikringen: «I fred vil jeg legge meg ned og sove. For du, Herre, du alene lar meg hvile trygt» (Psalms 4,9).