Simon ble kristen på Tyrifjord

  • Da Simon Haaland kom til TVS høsten 2017, hadde han ingen kristen tro. Den fikk han i løpet av vinteren, og 9. juni ble han døpt av skolens ungdomspastor, Tony Rydland.

    Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

  • De fire elevene som ble døpt under Østnorsk distrikts årsmøte: F.v.: Tor Emil Eide, Simon Haaland, Martin Jawidi og Enock Nahimana sammen med pastor Tony Rydland.

    Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Etter fem år med depresjon, var livet på det mørkeste. Men en veninne hadde et godt råd.

– Nå har jeg funnet noe jeg har lett etter hele livet, fortalte Simon Haaland til deltakerne på ØNDs årsmøte etter at han ble døpt. En venninne som selv ikke er kristen, hadde anbefalt TVS.

Simon Haalands historie er av den rørende sorten. Etter at han hadde opplevd to dødsfall i nær familie på ganske kort tid, ble hverdagene mørke for tenåringen fra Gjæren. Han hadde ingen ting å leve for, og på skolen ble han mobbet. Hverdagene ble tyngre og tyngre. I løpet av fem mørke år ble depresjonen stadig dypere, og han tenkte på å pakke sammen for godt.

Men han bestemte seg for å ta et år på folkehøgskole. Der var Cecilie Høghaug Edvartsen fra Hønefoss, elev. Hun hadde gått på Tyrifjord videregående skole og var kjempefornøyd med lærerne og miljøet.

– Du bør begynne på Tyrifjord, sa hun.

Simon bestemte seg for å prøve et år på internatskolen. Det har han definitivt ikke angret på, selv om han aldri hadde møtt en adventist før han installerte seg på internatet. Han kunne ikke unngå å legge merke til at dagliglivet var noe annerledes hos adventistene enn hos andre. Vegetarmaten i spisesalen var en ting, feiringen av sabbaten hver uke, var noe annet.

Hva vil det si å være adventist

– Hva vil det egentlig si å være adventist, spurte han en av de ansatte en dag. Det spørsmålet krevde et grundigere svar enn det som ble gitt med en gang. Derfor ble det etter hvert mange samtaler med Tony Rydland, ungdomspastor på skolen.

Ungdomspastoren utfordret ham til å tenke over om det kanskje var gode grunner til at han hadde begynt på Tyrifjord videregående skole til tross for at han ikke kjente miljøet. Samtalene med Tony Rydland gikk etter hvert over til bibelstudier, slik at Simon kunne bli bedre kjent med Bibelens Gud. Gjennom bibellesningen ble Simon overbevist om at det måtte finnes en Gud og at det var Han som hadde ledet ham til Tyrifjord.

Ledet av Gud

Simon bestemte seg for at han ville leve hele livet ledet av Gud. Det var beslutningen som lå bak da Simon ble døpt. På kveldsmøtet under årsmøtet fortalte han sin gripende historie. – Nå har jeg funnet noe jeg har lett etter hele livet, sa Simon, og la til: Jeg tror aldri jeg kommer til å angre på dette valget.

Tre andre elever på Tyrifjord ble også døpt under årsmøtet. Både Tor Emil Eide, Martin Jawidi og Enock Nahimana har sine spennende historier, og pastor Rydland har sørget for å gi hver av dem individuell dåpsundervisning tilpasset deres behov.

Ingen av de fire guttene som ble døpt i juni kommer fra adventisthjem. Alle sammen valgte Tyrifjord på grunn av tilbudet om internat, og de har åpenbart trivdes med det åndelige innslaget i dagliglivet på TVS.

Historiene til disse fire guttene viser at Tyrifjord videregående skole leverer i tråd med skolens motto: Kristentro, kunnskap og karakter.

I tillegg til de fire elevene som ble døpt, ble Pål Ekeberg døpt av Per Erik Dekkerhus og Trond Klev døpt av Claes Lundström.