En mann, sju gitarer

  • Trygve Skaug leverte en konsert med vare toner og meningsfylt poesi under Prosess Fake News.

    Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Trygve Skaug leverte en nydelig konsert sabbats ettermiddag under Prosess Fake News.

Han traff sitt publikum så til de grader under konserten. Skaug er en virtuos på sine gitarer, og han er en ordsmed av rang. Det var de vare tonene han lekte fram fra gitarene, og det var den dype meningen han formidlet med sine ord.

Skaug har etablert seg som en poet det er verd å lytte til. De egenskrevne tekstene og låtene bandt han sammen med livsbetraktninger og historier som fikk salen i latter flere ganger.

– Hvis du har høye skuldre, la meg låne dem, så skal jeg forsøke å senke dem. Hvis du har høy puls, la meg låne dem, så skal jeg forsøke å senke den. Men hvis du har lav puls, må du ikke låne meg den. Det har jeg prøvd før, det gikk ikke så bra. Jeg spiller nemlig litt på gamlehjem, og der var det en dame… De var bekymret for henne en stund. Men det gikk bra.

En reportasje som denne, kan aldri yte rettferdighet til en konsert. Men de 90 minuttene med Trygve Skaug ga virkelig lyst til å lese flere av hans dikt og høre flere av hans sanger.

I en sang om tilgivelse, går deler av refrenget slik:

Så gi meg et blikk som aldri viker
Et håp som står av seg sjæl
Et hjerte som tåler å knuses
uten at det slår seg i hjel
Gi meg bein som orker å løpe
Du er min nye drøm
Gi meg tru som flyter
Når jeg legger på svøm

Mange småbarnsforeldre kjente seg igjen da han snakket om følelsene for sine egne små barn. De følelsene var utgangspunktet for sangen «Skuddsikker», en sang om pappas lengsel etter å skjerme barna fra det vonde livet kan by på.

Og om jeg kunne gjøre deg skuddsikker
Gjøre sånn at dritten bare
Preller av
Men det er dessverre bare meg
Jeg er bare
Pappa

Skaug er en mann som liker sine gitarer. Han har mange. De har sine særlige karaktertrekk og egenskaper. De har endog navn, og de bukker pent under applausen. På Prosess ville Skaug sette en personlig rekord. Hvor mange gitarer kunne han spile på i løpet av en konsert på 90 minutter.

Forestillingen kommer neppe i Guinness Rekordbok, men for Skaug var det en personlig tilfredsstillelse å ha brukt sju forskjellige gitarer i løpet av konserten. Jeg har ham mistenkt for å ha flere strengeinstrumenter hjemme. Så neste gang blir det kanskje åtte, uten at det behøver å virke heseblesende verken for publikum eller artist.

I tillegg til sangene la Skaug inn en sekvens med korte, meningsfylte dikt.

Dikt til Verdensdagen
for psykisk helse
det har blitt en 
ryggmargsrefleks 
det der
for deg og meg
det å
"ta først på 
din egen maske
før du hjelper andre"

Skaug serverte mange slike perler.

– Det er så fint med musikere som har et budskap, som har personlighet og dybde, sa Philip Kalvåg fra København, da han hadde fordøyd de velsmakende poetiske perlene fra Skaugs hånd.