Meny
Lukk
Foto: Britt Celine Oldebråten

Alle engasjert

Det er et voldsomt engasjement når to fotballag møtes til cupfinale på Ullevål 2. desember. Den dagen skal det avgjøres hvilket lag som er best i Norge dette året.

Det er et voldsomt engasjement når to fotballag møtes til cupfinale på Ullevål 2. desember. Den dagen skal det avgjøres hvilket lag som er best i Norge dette året. Selvsagt er spillerne engasjert, men engasjementet er enda større blant tilskuerne. Supporterne sørger for å kle seg opp med luer, skjerf og trøyer i fargene til deres klubb. De synger, klapper, roper og danser. Når deres lag scorer mål, kommer gledesutbruddene, mens følelsen av fortvilelse slår inn hvis deres gutter feiler.

Engasjement i menighetsarbeid arter seg annerledes. Det kommer til uttrykk på andre måter enn å ta bølgen med tusenvis av andre på Ullevål.

Deltakere

På Ullevål er de aller fleste tilskuere. Bare de aller beste får lov til å spille. I menigheten kan alle delta. I fotball og all annen toppidrett er det et nådeløst prestasjonspress. Den som ikke yter på topp, settes ut av laget.

I menigheten tenker vi annerledes. Vi gjør det fordi Paulus har sagt at «vi har én kropp, men mange lemmer, alle med ulike oppgaver» (Rom 12,4). Det bildet minner oss om at hvert eneste medlem er viktig. Vi er blitt utrustet av Gud med forskjellige personligheter, varierte ferdigheter og mangfoldige talenter. Det mangfoldet er en styrke, og det er når vi alle er engasjert at rikdommen i Guds velsignelser viser seg tydeligst.

Forskjellige personligheter

Vi mennesker kommer i mange forskjellige fasonger, farger og figurer. Gud har et klart mål om å nå alle mennesker uansett hvilke holdninger de har. Bibelen er tydelig på at Gud «vil at alle mennesker skal bli frelst og lære sannheten å kjenne» (1 Tim 2,4). For å nå mangfoldet av mennesker, trenger Gud medarbeidere med mange forskjellige personligheter og talenter. Derfor er det så viktig at alle er engasjert i menighetens arbeid. Vi har rett og slett ikke mulighet til å nå inn til alle mennesker med en og samme metode. Vi trenger hverandre. Vi trenger alle engasjert.

Paulus forsøkte å tilpasse den måten han fortalte om Jesus på slik at den skulle passe best mulig til de menneskene han snakket med. «For de svake er jeg blitt svak, for å vinne de svake. For alle er jeg blitt alt, for på alle mulige måter å frelse noen» (1 Kor 9,22). Menigheten har størst forutsetning for å lykkes med oppdraget å fortelle om Jesus hvis alle er engasjert og bidrar på sin måte, med sine talenter og sin personlighet.

Fylt av Den hellige ånd

Jesus har lovet Den hellige ånds kraft til alle som vil engasjere seg som hans disipler. I Apostlenes gjerninger leser vi om de første kristne, som hadde fenomenal suksess med å spre de gode nyhetene om at Jesus ga sitt liv for å frelse alle. I den bibelboken ser vi også hvordan disse første menneskene ble fylt av Ånden. «Da de hadde bedt, skalv stedet der de var samlet. De ble alle fylt av Den hellige ånd og talte Guds ord med frimodighet» (Apg 4,31). Da de hadde bedt, ble alle fylt av Den hellige ånd. Vi må vise vårt ønske om å bli fylt av Ånden ved å be om at han skal ta bolig i oss.

Så har heldigvis Gud for lenge siden forutsagt at han skal være raus med sin himmelske gave: «En gang skal det skje at jeg øser ut min Ånd over alle mennesker. Deres sønner og døtre skal profetere, de gamle skal drømme drømmer og de unge skal se syn» (Joel 3,1). Gud vil tydeligvis at vi skal være engasjert som mer enn tilskuere. Vi skal være medarbeidere. Engasjerte medarbeidere.

Guds medarbeider

Når vi engasjerer oss i å vise Kristi kjærlighet til verden, er vi Guds medarbeidere i hans store prosjekt. «Så er vi da utsendinger for Kristus, og det er Gud selv som formaner gjennom oss. Vi ber dere på Kristi vegne: La dere forsone med Gud!» (2 Kor 5,20). Å være en utsending for Kristus er en veldig spennende oppgave. Det arbeidet vi utfører, har evighetsbetydning.

Husk at du ikke trenger å være en forkynner for å bli utsending for Kristus. Du kan vise hans kjærlighet til andre mennesker gjennom så mange forskjellige handlinger. Du gjør det best som den duer, med din personlighet og med Åndens kraft. Vær en utsending for Kristus i ditt lokalmiljø og i din hverdag.

Vær et medmenneske som gir andre et håndtrykk fra himmelen, en klem fra Kristus og en gave fra Gud.

Det er fint med engasjerte tilskuere, men det er enda bedre med engasjerte deltakere.

Vær en engasjert deltaker i Guds plan. Vi vil ha alle med. Vi vil ha alle engasjert.