Meny
Lukk
– I Nord-Korea er det forbundet med dødsstraff å eie en bibel, fortalte Ole Petter Erlandsen, faglig leder i Åpne Dører, da han presenterte funnene i World Watch List 2023.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

360 millioner kristne forfølges

Åpne Dører presenterte et dystert bilde av trosfriheten i verden da de la fram forfølgelseslisten for 2023 onsdag. Trosfriheten står under et økende press mange steder i verden ifølge World Watch List 2023. Rapporten er et resultat av et omfattende registrerings- og forskningsarbeid over hele verden, utført av den internasjonale organisasjonen Open Doors.

Nord-Korea topper igjen listen over verdens farligste land å bekjenne kristen tro i, etter at de i fjor kom på andreplass. Det året ble Afghanistan rangert som verdens farligste land for kristne.

– I Nord-Korea er det forbundet med dødsstraff eller fangeleir for å eie en bibel, fortalte Ole Petter Erlandsen, faglig leder i Åpne Dører, da han presenterte funnene i rapporten. Han nevnte også Nord-Koreas nye «anti-reaksjonære tankelover» der Bibelen klassifiseres som en bannlyst bok. Åpne Dører anslår at det finnes 400 00 kristne i Nord-Korea. De tar en enorm risiko for sin tros skyld.

Afghanistan toppet listen i fjor. I år er landet på niende plass. Åpne Dører forklarer dette med at Taliban har vært opptatt med andre utfordringer i landet, og derfor ikke har hatt kapasitet til å jakte på kristne i samme omfang som i 2021. Men det er fremdeles forbundet med livsfare å bekjenne Jesus i Afghanistan. Det er ikke bare myndighetene som representerer en fare. En kristen som blir avslørt, kan bli drept av ekstremister uten noen form for rettergang.

Kina leder an i den elektroniske overvåkningen

Mange stater har slått inn på en farlig miks av maktbruk, nasjonalisme og teknologi for å styre og kontrollere sine innbyggere. Kina er ledende når det gjelder bruk og eksport av overvåkningsteknologi.

Nye lover er vedtatt som begrenser hva som kan deles om religion på nettet, og det er blitt umulig å kjøpe bibler på nett eller laste ned bibelapper. Internasjonalt er Kina pådriver for en redefinering av menneskerettighetene, hvor økonomisk utvikling og sikkerhet blir viktigere enn de klassiske rettighetene som frihet til å tenke, til å ytre seg og til å velge tro.

Volden sør for Sahara mot nye høyder

Erlandsen påpekte at forfølgelsen av kristne i Afrika sør for Sahara, er stigende. Mer enn 5 000 kristne ble drept for sin tro i Nigeria i fjor. Det er 89 % av de 5 621 kristne som ble drept for sin tros skyld i fjor. Landet er i ferd med å kollapse under islamistisk vold, og kristne er spesielt utsatt.

Jihadistiske grupper dreper, lemlester, voldtar, kidnapper mot løsepenger og tvinger kvinner til sexslaveri, og mange drives på flukt. Som minoritet er kristne på flukt spesielt utsatt, og særlig er kristne kvinner utsatt for seksuelle overgrep.

«Agnes» er ei jente som ble bortført av Boko Haram i fjor. «Vi arbeidet på et jorde på gården da vi ble overrasket av bevæpnede menn. De kidnappet tre av oss. Etter hvert drepte de to. Jeg er den eneste som overlevde.» Det er særlig i de nordlige delene av landet, der det foregår en påtvunget islamisering, at det er farlig for kristne.

Et barometer på menneskerettigheter

– Angrep på kristne er et barometer på hvordan det står til med menneskerettighetene, sa Ine Eriksen Søreide, Norges tidligere utenriksminister og nåværende leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomite, i en respons til funnene i rapporten.

– Bildet rapporten presenterer, er et forvarsel for hva som kan komme for andre rettigheter, sa hun og uttrykte uro for den måten moderne teknologi brukes for å overvåke og spiller en sentral rolle i forfølgelsen av kristne i Kina.

Søreide var også opptatt av at nasjoner må være bevisste på det arbeidet Kina gjør i internasjonale organer for å endre definisjonen av menneskeretter.

Ine Eriksen Søreide, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, gir sin respons til rapporten om forfølgelsesindeksen 2023.

Noen lyspunkter

– Ikke alt går feil vei, fortalte Ole Petter Erlandsen, og nevnte tre forhold: Voldstallene i Afghanistan har gått ned, og landet har falt på rangeringen. Egypt viser en nedgang i volden mot kristne, og noen Gulfstater har inntatt en annen holdning til kristne migrantarbeidere enn tidligere.

– Så gjenstår det å se om de bedrede forholdene i Qatar i 2022 var et blaff, eller en varig trend, sa Erlandsen.

30 år med analyse av trosfriheten

Open Doors ble stiftet av broder Andreas, en nederlandsk misjonær som i flere tiår smuglet bibler inn til land bak jernteppet. Ved grenseoverganger pleide han å be om Guds beskyttelse: «Herre, jeg har med meg Skriften til dine barn bak denne grensen. Da du levde på jorden, fikk du blinde øyne til å se. Nå ber jeg deg, gjør seende øyne blinde. La ikke vaktene se noe du ikke tillater dem å se».

Da jernteppet falt, var det ikke lenger nødvendig å smugle bibler. Open Doors opprettet en forskningsenhet for å kartlegge hvor kristne hadde størst behov for hjelp. Siden 1992 har Open Doors utgitt forfølgelsesindeksen. Utgivelsen av World Watch List 2023 markerer 30 år med slike rapporter.

Broder Andreas døde i september 2022, 94 år gammel.

Tilbake til nyhetsarkiv