Lukk
F.v. Victor Marley, leder, Adventistkirken Norge; Birgit Philipsen, Generalsekretær, ADRA Norge and Ryszard Jankowski, leder, Adventistkirken polen.
Foto: Victor Marley/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

ADRA Europa mobilisert og engasjert for Ukraina

Rapport fra strategimøte.

Budskapet fra Michael Kruger, leder for ADRA Internasjonal, var tydelig: ADRA har aldri vært mer relevant og nødvendig. I begynnelsen av 2022 var det 80 millioner flyktninger i verden. Snart regner vi med at det tallet øker til 85 millioner. De siste 5 millioner flyktninger kommer fra Ukraina, et europeisk land, og det er nabolandene som tar imot.

Kruger rapporterte om ADRAs respons til situasjonen skapt av krigen i Ukraina. Anledningen var ADRAs strategisk planleggingsmøte, hvor ledere i både ADRA og Adventistkirken var samlet i vakre Portoroz i Slovenia, den 7.-10. mars. Det var et møte som ble planlagt for lenge siden og måtte utsettes en gang på grunn av pandemien. Men, som Joao Martins, leder for ADRA Europa påpekte, var det kanskje Guds ledelse som gjorde at de nye datoene sammenfalte med Europas største sikkerhets-, og flyktningkrise siden andre verdens krig.

ADRA er sterkt tilstede med både penger, personal og nødhjelpsartikler som trengs når tusenvis hver dag ankommer ulike landegrenser med ikke så mye annet med seg enn det de står og går i. Bare i Norge har det blitt samlet inn over en million kroner via ADRA. Vi takker alle som har bidratt slik at ADRA kan gjøre det arbeidet de er kompetent og organisert til å gjøre.

Det største trykket er i Polen hvor det sies at 100 mennesker kommer over grensen hvert eneste minutt. ADRA Polen er ikke sterk i seg selv, men, sammen med kirkens lederskap, har de mobilisert menighetsmedlemmer, speider-, og ungdomslag. Vi fikk høre fra Ryszard Jankowski, unionsleder i Polen, som har det ekstremt travelt, men er stolt over hvordan medlemmene har stilt opp. Han fortalte om kirker som ikke kan møtes til vanlig gudstjenester i helgen fordi kirkebyggene blir brukt som krisesentre og soveplasser for utslitte og usikre flyktninger. Han rapporterte også at flyktninger som er Syvendedags Adventister leter etter ADRA-logoer og SDA-logoer i vrimmelen av hjelpestasjoner på grensen. De leter etter sine trossøsken.

ADRA-nettverket i Europa har også bidratt med hjelpepersonell. Britt Celine Oldebråten fra ADRA Norge er en av dem som har blitt sendt til den polske grensen. Hun har blitt intervjuet av både avisen Dagen, og NRK Buskerud. Derek Glass, også fra ADRA Norge, er i Romania og Moldova og hjelper til der.

I oppsummering kunne Raafat Kamal, lederen for Trans-European divisjonen, fortelle at han vet av personlig erfaring hvordan det er å leve med krigens fortvilelse og redsel, og betydning av å bli møtt med empati og hands-on tilstedeværelse. Kamal oppfordret oss alle til å forberede oss, samt våre menighetsfelleskaper til å møte noen av disse 5 millioner flyktninger (eller flere) som er forventet, og som vil bli sendt til ulike land i hele Europa.

– Vi må ikke se dette som en utfordring, sa Kamal, men som en anledning til å formilde Guds kjærlighet kun fordi vi bryr oss.

Jeg har fått e-poster fra medlemmer som spør hva de kan gjøre utenom å gi til ADRA og å be. Vi må være klar til å møte de som kommer til oss. Vi må være innstilt til å slippe dem inn, inkludere dem, reise med dem i deres møte med en ny kultur og en ukjent fremtid.

Tilbake til nyhetsarkiv