I august skjedde det noe nytt i Arendal. Adventistkirken stilte opp med egen stand under Arendalsuka. Tidligere er det bare to kirker som har stilt opp, Den norske Kirke og Pinsevennene. Ved siden av Frelsesarmeen var vi nykommerne.

Historikk

Initiativet til Arendalsuka kom i sin tid fra Stein Gauslaa, min russevenn fra 1967, og mangeårig journalist og redaktør i ulike stillinger. Idéen hentet han fra Almedal i Sverige. Planen ble til i samspill med Fylkesmannen i Aust-Agder i 2011, Øystein Djupedal. Men starten måtte utsettes til 2012 pga. angrepene 22. juli 2011 i Oslo og på Utøya.

Etter starten i august 2012 har prosjektet bare vokst. Årets Arendalsuke, 14.-19. august har følgende tall: 200 utstillingsboder på byen, 700 konferanser, møter og kulturelle tiltak, egne lokalstudio for både NRK og TV2 – og over 100 000 personer på besøk i en by som bare har 1/3 så mange innbyggere. Og på havna lå skipskultur av betydning: Hestmanden, Greyhound, Svanen, Sørlandet og mange flere.

Adventistkirken, en del av bildet

Arendalsuka ble til som en arena for det frie ordskiftet – med hovedfokus på det politiske landskapet. Politikerne er fortsatt med, men ulike organisasjoner innen miljø, rus, bistand, folkehelse, helsefag, tro og livssyn – med egne utstillingsboder – har tatt stadig mer av oppmerksomheten. I år stilte f.eks. Human-etisk forbund og fire kirker opp. Avisen Vårt Land rapporterte: «Et mylder av organisasjonsliv fyller torg og bakgater i Arendal. Ved siden av storslåtte debatter, konserter og konferanser i kulturhus, kafeer, telt og skip, domineres gatene av organisasjoner som brenner for endringer og ønsker å vinne fram med hjertesaker.» Rapporten var illustrert med et bilde fra Adventistkirkens stand.

Vårt initiativ kom fra menighetens misjonskomite. Vi fikk en god plassering med synlighet fra flere vinkler ved veikryss og det gamle torget. Papphyller lånt fra NBF, utstilling lånt fra Larvik menighet og egenproduserte plansjer kommuniserte klart hvem vi var og hva vi ønsket å si. Her var Sunnhetsbladet og andre tidsskrifter, bøker fra NBF, brosjyrer fra ADRA og NBI, foruten menighetens nye visittkort. Menighetens medlemmer hadde skrevet seg opp på timeplanen for uka, slik at det heller var for mange enn for få personer på standen. Vi som var overtallige gikk rundt til de andre standene og byttet informasjon, slik jeg fikk bytte Sunnhetsbladet mot Klassekampen.

Og folk var interessert i det meste – fra hjelpeaksjonen til frelsen i Kristus og fremtidshåpet. Men kanskje noe av det som fenget mest var gratis smaksprøver på vegetariske hovedretter, grønnsaker og frukt, foruten boller og munker, som damer i menigheten brakte med seg. Minst like populært var gatesangen ved «Glad Sang», menighetens barnekor, det reneste FN-koret. Barna har røtter i Burma, Øst-Europa, Syd-Amerika, Filippinene, Arendal, Grimstad og Tvedestrand. Aldri trengte folk så sterkt på som da de sang en ettermiddag.

Vi kommer tilbake i 2018.