Lukk
Adventistkirken har lansert et online oppslagsverk om kirkens historie og drift.
Foto: ESDA.

Adventistkirken lanserer digitalt leksikon

Over to tusen artikler om kirkens historie.

Adventistkirken internasjonalt lanserte et digitalt leksikon 1. juli. Leksikonet er en pålitelig kilde til fakta om kirkens historie og organisasjon. På lanseringsdatoen inneholder leksikonet 2100 artikler, men det kommer til å øke.

Oppslagsverket inneholder artikler innenfor tre hovedområder.

  • Biografier om avdøde adventister som har satt viktige spor etter seg
  • Artikler om den historiske utviklingen til organisasjonsledd i kirken
  • Artikler om institusjoner og publikasjoner

Encyclopedia of Seventh-day Adventists (ESDA) kommer til å bli det viktigste oppslagsverket for informasjon om Adventistkirkens historie og drift i alle verdens hjørner. De 2100 artiklene som er på plass ved lanseringstidspunktet er bare begynnelsen på dette ambisiøse prosjektet. Redaktøren for verket, Dr. David Trim, som leder kontoret for arkiv, statistikk og forskning ved Generalkonferansens hovedkontor i utkanten av Washington, D.C., opplyser at redaksjonsgruppen har planer om 8000 artikler.

Leksikonet skulle etter planen blitt lansert under generalkonferansen i Indianapolis, men i stedet ble det et program på YouTube med forskjellige menighetsledere.

– Når folk spør om hvem adventistene er, da gir leksikonet svaret, forklarte David Trim i lanseringsprogrammet og mente at selv et leksikon kan være spennende.

– Vi står i en enorm takknemlighetsgjeld til dem som har gått før oss.

Oppslagsverket forteller historiene til mange selvoppofrende misjonærer. David Trim nevnte historien om Alfred Matter og kona Elizabeth som bestemte seg for ikke å evakuere fra Nebasa i Kongo da uavhengighetskrigen brøt ut i 1960. Han vant opprørernes tillit med sin vennlige væremåte.

For nordmenn er kanskje historien om Magdalon og Kezia Lind og deres svært omfattende misjonærtjeneste i Afrika, noe som ligger vårt hjerte nærmere.

– Vi står i en enorm takknemlighetsgjeld til dem som har gått før oss, sa pastor Glenn Townend, leder for South Pacific Division (Det sydlige stillehavsdivisjon).

Når man leser slike historier som dem om Matter og Lind, forstår man godt bakgrunnen for hans kommentar.

– Dette verket forteller oss hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvor vi skal hen, påpekte leder for Den inter-amerikanske divisjonen, Elie Henry.

– Det store bildet vi ser her, er Guds misjon. Dette er et mektig vitnesbyrd om hvordan Gud har ledet i våre lokale miljø og globalt, sa Raafat Kamal, leder for Trans-Europeisk divisjon.

Basert på primærkilder

Oppslagsverket er resultatet av et stort arbeid med nesten tusen forfattere og samarbeid med utdanningsinstitusjoner i alle verdensdeler. Det er lagt vekt på at artiklene skal være basert på primærkilder.

Dr Dragoslava Santrac har være redaktør for oppslagsverket og hatt det praktiske hovedansvaret. Hun forklarte at det ikke hadde vært umulig å gjennomføre prosjektet uten støtte fra mange forfattere og institusjoner.

Dr Artur Stele har vært leder av styringsgruppen for leksikonet. Han kalte lanseringen for en historisk dag for kirken.

– Vi kan ikke overvurdere betydningen av dette oppslagsverket for forskere og alle som elsker kirken og vil lære om historien og hva situasjonen er i øyeblikket. Leksikonet vil minne oss om hvordan Gud har ledet i fortiden og hvordan han leder i dag, sa Stele.

I følge organisasjonssekretæren for Generalkonferansen vil verket ha stor betydning for menighetens misjon.

– Dette verket demonstrerer hvordan Gud har ledet i bevegelsen. I leksikonet kan man lære om misjonsstrategier som har blitt brukt i forskjellige deler av verden. Disse historiene vil inspirere nye generasjoner misjonærer, sa G.T. Ng.

I forordet til oppslagsverket sier Trim at det er uunngåelig at et så stort verk med så mange forskjellige forfattere vil inneholde noen feil. Han håper det dreier seg om mindre feil, men han oppfordrer brukere som oppdager feil til å melde fra til leksikonets redaksjon.

Hvis det er artikler du savner, ta kontakt med Tor Tjeransen i Den norske union.

Tilbake til nyhetsarkiv