Meny
Lukk
Adventistenes sykehus i utkanten av Washington, D.C. har nylig fått topp karakter i en anerkjent miljøsertifisering.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Adventistsykehus får gullstandard i miljøsertifisering

Nytt sykehus bygget etter streng miljøstandard.

Da Adventist HealthCare White Oak Medical Center ble åpnet i 2019, hadde byggherren vært nøye med å bygge en institusjon etter de strengeste miljøkravene. Som tegn på at sykehusledelsen hadde lykkes i å bygge miljøvennlig, fikk sykehuset nylig den nest høyeste akkrediteringen (Gold) innenfor LEED miljøsertifisering av bygg i USA.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) er det amerikanske motstykket til Miljøfyrtårn i Norge, og sertifiseringskravene er utviklet av den ideelle organisasjonen U.S. Green Building Council.

LEED-sertifiserte bygninger bidrar til å gjøre verden mer bærekraftig gjennom praksis som forbedrer helsen for både miljø og mennesker. Adventist HealthCare White Oak Medical Center er det første sykehuset i Maryland som får denne prestisjetunge Healthcare LEED Gold-sertifiseringen.

For å oppnå sertifiseringen må byggene tilfredsstille svært strenge miljøkrav som omfatter både selve bygget og videre drift.

Målsettingen til LEED-sertifiseringen er å stimulere til bygg som:

  1. Reduserer bidrag til klimaendringer
  2. Beskytter vannressurser
  3. Fremmer bruk av bærekraftige byggematerialer
  4. Fremmer helse
  5. Beskytter økosystemer og økologisk mangfold
  6. Forbedrer livskvaliteten i nærmiljøet

Adventist HealthCare White Oak Medical Center ligger 20 kilometer nord for Washington, D.C. og to kilometer fra Adventistkirkens internasjonale hovedkvarter i Silver Spring, USA.

Sykehuset ligger i et område med skog, og det har vært viktig å sørge for at sykehusområdet passer inn i det lokale miljøet. «Bygningens trelignende eksteriør gjenspeiler de skogkledde omgivelsene det ligger i. Vi har også offentlige rom med mye naturlig lys, en takhage, gårdsplasser, en spiseterrasse og turstier som bidrar til å fremme god helse for både pasienter, familie og medarbeidere», forteller Anthony Stahl, sykehusets direktør.

Sykehuset het tidligere Washington Adventist Hospital, og ble grunnlagt i 1907 under navnet Washington Sanitarium. White Oak Medical Center er et topp moderne sykehus med 180 senger.

Tilbake til nyhetsarkiv