Lukk
Dr Andrea Luxton, rektor ved Andrews University, lovet i en kapelltime ved det teologiske fakultetet å arbeide for å fjerne alle former for diskriminering fra universitetets praksis.
Foto: Darren Heslop/ADAMS.

Andrews tar grep mot diskriminering

Dr Andrea Luxton, rektor for adventisteide Andrews University i Michigan, annonserte torsdag 23. februar at universitetet vil iverksette tiltak for å få slutt på systemisk diskriminering ved universitetet. Bekjentgjørelsen kom i en kapelltime ved det teologiske fakultetet og ble forsterket gjennom en video med både rektor og andre ansatte ved universitetet.

Søndag 18. februar hadde en gruppe Andrews studenter lagt ut en video på YouTube der de forlangte en unnskyldning fra universitetets ledelse for diskrimineringen av afroamerikanske studenter. Videoen skapte enormt engasjement og stor forventning til hvordan universitetets ledelse ville håndtere kravet.

Kapellet i det teologiske fakultetet var derfor fullsatt da rektor Luxton gikk på talerstolen. Hva hadde hun å si til dem som hadde sagt: «Det er på tide å si unnskyld.» Dr Luxton gjorde det helt klart at alle personers historier er viktige for Andrews University. Universitetet er en av de universitetene i USA med størst etnisk variasjon i studentgruppen.

Luxton erkjente at USA har en historie med alvorlig diskriminering av afroamerikanske personer. Hun sa at slik diskriminering også har funnet sted på Andrews University i fortiden, og hun innrømmet at det fremdeles forekommer diskriminering ved universitetet.

Etter rektorens tale viste hun en video med mange ansatte ved universitetet. I videoen takker ledelsen for at afroamerikanske studenter har snakket direkte og tydelig om problemet med diskriminering. Ledelsen sier den er lei for at dette har skjedd. Videoen erkjenner at det har forekommet systemisk diskriminering på universitetet, og ledelsen ber om unnskyldning.

«Vi må forbedre oss», sier rektor Luxton i videoen. «Vi må lytte til dem som opplever diskriminering.» Ledelsen annonserte også konkrete tiltak: Universitetet vil ansette en person som skal arbeide spesifikt med å sikre gode forhold for studenter med minoritetsbakgrunn. Personen vil tilhøre ledergruppen og rapportere direkte til universitetets rektor. Universitetet vil også forbedre og forenkle prosedyrene for å klage på kritikkverdige forhold.

For noen uker siden reagerte universitetets ledelse på innreiseforbudet presidenten for USA hadde gitt ordre om.

Mot slutten av videoen lover en rekke fakultetsmedlemmer å holde universitetet ansvarlig for å følge opp arbeidet med å sikre rettferdig behandling av alle studenter uavhengig av etnisk bakgrunn. Videoen slutter med et ønske om Guds velsignelse i prosessen med forsoning, helbredelse og forvandling for studenter og ansatte ved universitetet.

Forsamlingen i kapellet brøt ut i stående applaus etter at de hadde sett videoen, og kapelltimen ble avsluttet med at en av universitetets kapellaner, June Price, ledet forsamlingen i en bønn om Guds hjelp til å fortsette arbeidet med å fjerne alle former for diskriminering fra universitetet.

Andrews University i Berrien Springs i Michigan er Adventistkirkens viktigste universitet og har studenter fra alle deler av verden. Den internasjonale delen av studentmassen teller om lag tusen studenter fra nitti land. Universitetet er blant de universitetene i USA med høyest andel internasjonale studenter. Universitetet ble grunnlagt i 1874 og tilbyr 130 forskjellige studieretninger på bachelornivå og 70 fagfelt for mastergrad i tillegg til doktorgradsstudier.

Studentenes krav:

https://www.youtube.com/watch?v=lpskBk0fp4o

Link til kapelltimen:

https://www.youtube.com/watch?v=nhn7lRByOj8

Universitetets respons:

https://www.youtube.com/watch?v=jr8f0IZJxUc

Tilbake til nyhetsarkiv