Lukk
Adventistkirken samlet 45 deltakere til fagdager på Lillehammer fra 5.-7. april. Teologi, gruppesamtaler og fellesskap stod på agendaen.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Bare Guds drøm for menigheten er relevant

Adventistkirkens leder utfordret ansatte på pastortreff.

– Den eneste drømmen som er relevant for menigheten, er Guds drøm, sa Adventistkirkens leder, Victor Marley, til de 45 deltakerne på nasjonal pastorkonferanse på Lillehammer fra tirsdag til torsdag denne uken.

Guds visjon for menigheten

I pastorsamlingens siste innlegg var Marley bedt om å dele sin drøm for menigheten. Han påpekte at dersom han skulle begynne å arbeide for at Marleys egen drøm for menigheten skulle realiseres, måtte vi snarest velge en annen leder.

– Det er bare Guds visjon for menigheten som gjelder, sa Marley og løftet fram tre poenger fra profeten Amos bok, en bok som utfordrer oss til å være trofaste vitner.

Marley mente disse tre kvalitetene må prege menigheten dersom vi skal oppfylle Guds drøm for den.

  1. Vi må være en søkende menighet. «For så sier Herren til Israels hus: Søk meg, så skal dere leve!» (Amos 5:4).
  2. Vi må være en tilbedende menighet. Når vi leser profeten Amos, blir det tydelig at tilbedelse er mye mer enn ritualer.
  3. Vi må være en samfunnsengasjert menighet. – Undertrykkelse, urettferdighet, utnyttelse av de fattige og mangel på nestekjærlighet var noe Gud hadde store problemer med på Amos sin tid, sa Marley og la til at Gud fremdeles har problemer med slike ting.

Marley minnet om at det er viktig at vi bryr oss om verden, lever som tjenere av våre medmennesker og elsker vår neste.

– Hvordan skal mennesker ellers oppdage Guds kjærlighet for dem, spurte Marley.

Tid for forandring og «hverandring»

Adventistkirken samlet 45 deltakere til fagdager på Lillehammer fra 5.-7. april. Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Det er første gang siden pandemien at alle Adventistkirkens pastorer i Norge var sammen til et fysisk møte. I de to årene siden de strenge koronatiltakene ble innført i mars 2020, har det vært en rekke pastorsamlinger på Zoom, men det blir noe annet å møtes ansikt til ansikt.

Vidar Hovden hadde ansvaret for pastorsamlingen. Han er avdelingsleder for predikantavdelingen og hadde satt sammen et program under tittelen «Tid for hverandring». Hovden ønsket deltakerne velkommen ved å nevne at vi ofte snakker om behovet for forandring.

– Men kanskje vi trenger «hverandring», sa Hovden og minnet om at ordet «hverandre» er et sentralt begrep i Det nye testamente. Evangeliet oppfordrer oss til å være noe for hverandre.

«Elsk hverandre inderlig som søsken, sett de andre høyere enn dere selv» (Romerne 12:10).

«Bær byrdene for hverandre og oppfyll på den måten Kristi lov» (Galaterne 6:2).

«Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus» (Efeserne 4:32).

I tillegg til de faglige temaene pastorene belyste og samtalte om, fikk deltakerne bli bedre kjent med hverandre gjennom personlige vitnesbyrd og intervjuer. Denne delen av programmet bidro i høy grad til å styrke lagfølelsen og sørge for at pastorene er noe for hverandre.

Aktuelle teologiske tema

Programmet inkluderte tre teologiske tema som både er aktuelle og krevende fordi mange mennesker kjenner at disse temaene utfordrer troen. Det er viktig at pastorene har god forståelse av tematikken og ressurser til å møte tenkende mennesker på en måte som kan styrke troen hos dem som måtte kjenne på tvil i møte med disse spørsmålene.

Harald Giesebrecht innledet til samtale om temaet vitenskapelig kunnskap og bibelsk åpenbaring: «Bibelen, forfatterintensjonen og vitenskapen». Widar Ursett ga en forelesning om det ondes problem: Hvorfor er det så mye ondt i verden når Gud er god? Presentasjonen hadde tittelen «Teodicé, gudsbeviser og meningen med livet». Kenneth Bergland innledet til samtale om hvordan man møter situasjoner der Gud virker både taus og fraværende. Hans presentasjon hadde tittelen «Når Gud skjuler seg i profetiene».

Hver av disse temaene fortjener egne artikler, og vi planlegger å publisere slike artikler senere.

Tilbake til nyhetsarkiv