Lukk
Napim (13) er heldig. Foreldrene hennes synes det er viktig at hun får gå på skole.
Foto: ADRA | Frank Spangler

Barn må få lære

Napim skal ikke giftes bort. Hun må få gå på skolen!

Når Napim forteller om livet sitt, er det helst skolen hun vil snakke om. Livet som handler om å ta vare på kuene, ofte i svært farefulle omgivelser langt hjemmefra, gir ikke samme gleden som skolegangen og mulighetene hun har fått til å lære.

Folk følger alltid etter dit kuene gresser. Napim har ofte vært satt til å arbeide på såkalte cattle-camps og har opplevd den intense utryggheten der. Mennesker som vil stjele, sloss og hevne seg for en eller annen urett tilbake i tid, ferdes i disse områdene. De vil ikke vel. For Napim er cattle-camp synonymt med liv i utrygghet og frykt.

Napim er også redd for å bli stjålet til brud eller at noen bare skal bestemme ekteskap for henne. Det er derfor hun sover sammen med søsteren sin høyt hevet over de andre i familien, i en hytte på påler der stigen trekkes opp hver kveld.

Men Napim vil aller helst snakke om skolen. I perioder er maten på skolen livreddende, forteller hun. Særlig på slutten av sesongen, før det nye kornet har rukket å modne, kan situasjonen med mat være kritisk. Hun og de yngre søsknene har ofte opplevd sult.

Det er tungt og vanskelig å forklare. Det er bare fælt.

Napim synes det er så fint at ADRA sørger for skolemat og gir bøker og blyanter. Skolen har fått nye klasserom og doer. Lærerne får utdanning. Hygienesettene med såper og bind gjør at hun ikke trenger å ha fravær fra skolen selv om hun har sin månedlige menstruasjon.

Napim føler seg heldig. Moren og faren hennes har nemlig blitt enige om én ting: De yngste barna i familien skal få gå på skolen! Slik var det dessverre ikke for de eldste søstrene hennes. De ble giftet bort da de var 12 og 13 år gamle. «Det er vanlig her,» forklarer hun. Men nå forstår foreldrene at tidlige ekteskap kan være skadelige og at barna helst skal få gå mange gode år på skolen.

Hjelpeaksjon 2024 gir utdanning og muligheter til barna i Sør-Sudan. Takk for at du er med!

Barn i Sør-Sudan må få slippe:

Barneekteskap: Jenter må beskyttes mot bruderov, barneekteskap og slaveri som stjeler frihet og valgmuligheter og påfører skader på kropp og sjel. Jenter som ikke går på skole, er ekstra sårbare.

Sult: Økte levekostnader og fattigdom som følge av konflikter og klimakriser i verden, fører til at mange barn går sultne hver dag. I Sør-Sudan kommer denne situasjonen på toppen av krig og uro som i mange år har preget landet.

Barnearbeid i stedet for skolegang: Barn i Sør-Sudan risikerer arbeid i gruver på leiting etter verdifulle mineraler, eller å plasseres på åkrene for å være levende fugleskremsler. I pastoralistiske samfunn som der Napim bor, må barna periodevis bo der dyra beiter (cattle-camp), ofte i farefulle omgivelser der det kjempes om rikdommen, nemlig kuene.

Både jenter og gutter i Sør-Sudan trenger en fremtid og få leve i fred.

Skolegang = en menneskerett!

 Utdanning handler om samarbeid med mange ledd

Etter mange år med uro, stridigheter og forstyrrelser, lengter barna i Sør-Sudan etter skolegang. Det er mange ledd som må være på plass for å sikre kvalitet i utdanningen:

  • Utdannede lærere som kan lære barna å regne, lese, skrive og forstå innhold og anvende kunnskap i praksis.
  • Hygieneutstyr som gjør det mulig for unge jenter å fortsette studiene etter puberteten.
  • Klasserom med læremidler og utstyr som er tilpasset elever med funksjonsnedsettelse.
  • Holdningsarbeid blant foreldre om viktigheten av skolegang for barna.
  • Skolemat som kan redde liv og være motivasjon til å komme på skolen. Sør-Sudan er et land med mennesker i nød, og barn på ADRA-støttede skoler får skolemat av Verdens matvareprogram. ADRA transporterer og distribuerer. I tillegg vil foreldre og andre i landsbyene lære om klimatilpasset, bærekraftig dyrking av mat. Når magen er tom, nytter det ikke å lære!

Hjelpeaksjonen har tre deler

  1. Bøsseaksjon fra dør til dør
  2. Oppfinnsomme innsamlingsmåter som salg av produkter og tjenester
  3. Vi gir selv

Ideer

Her er noen ideer for oppfinnsom innsamling:

  • Baklukeloppis, garasjesalg eller vanlig loppemarked
  • Markedsdag med kjøp og salg av tjenester og hjemmelagd
  • Sponsorløp
  • Konsert eller kulturkveld
  • Organiser
  • Lag en digital innsamlingsbøsse som du deler i sosiale medier: https://minaksjon.no/ADRA

Husk at det fremdeles gir gode resultat å gå fra dør til dør! Vipps hjelper godt – og bøssen er en god påminner om hva dette handler om.

Eksempler på hvordan gaven din gjør en forskjell

  • 2500 – Transport og distribusjon av mat til skolen
  • 2000 – Bidrag til bygging av klasserom
  • 1000 – Kursing av lærer i tjeneste
  • 500 – Skolesekker, bøker og blyanter
  • 200 – Hygienepakker med bl.a. bind

Hvordan bruker ADRA pengene som vi samler inn til Hjelpeaksjonen?

Pengene vi samler inn, brukes til å bygge gode, inkluderende utdanningssystemer i Sør-Sudan og i våre andre partnerland Mali, Niger, Somalia, Etiopia og Myanmar. Nytt partnerland i en femårig periode fra og med i år, er Uganda. ADRA gir også humanitær nødhjelp i krise- og katastrofesituasjoner.
ADRA har lave administrasjonskostnader. For denne aksjonen går mindre enn 10% til å samle inn, forvalte pengene og kvalitetssikre prosjektene. ADRA mottar støtte fra Utenriksdepartementet og Norad, og er medlem av Innsamlingskontrollen i Norge.

ADRA er Adventistkirkens globale bistandsorganisasjon som arbeider i 120 land. Vår oppgave er å tjene mennesker, så alle kan få de mulighetene i livet som Gud ønsker. Vi hjelper mennesker i nød uavhengig av alder, kjønn, etnisk bakgrunn og politisk eller religiøs tilhørighet. ADRA Norges programmer legger særlig vekt på å bedre kvinners og barns arbeids- og livssituasjon gjennom klimatilpasning og bærekraftig dyrking av mat, inkluderende kvalitetsutdanning og livslang læring for alle

Slik kan du gi

Vipps #19543
eller til lokalt ADRA-nummer (Søk ADRA + sted)

På nett med Vipps og kort
gi.adranorge.no/hjelpeaksjon

KONTO
3000.30.31000

KJERNEPERIODEN FOR HJELPEAKSJONEN

24. AUGUST – 28. SEPTEMBER

Les folderen

Tilbake til nyhetsarkiv