Lukk
Foto: Nina Myrdal/ADAMS

Basecamp 8, 2019

Det handler om livsvalg, aktualisert gjennom lek og læring.

Det meste i livet handler om valg. Her er noen eksempler: Hva skal du ha på brødskiva? Skal du smile eller le? Beregner du god eller dårlig tid når du skal et sted? Hvor skal du bo? Hvem vil du være kjæreste med og eventuelt gifte deg med? Noen valg er passive, andre valg er aktive. Noen valg er store og får konsekvenser som varer i lang tid. Andre valg er mindre og får ikke så mange konsekvenser. Noen valg i livet er så viktige at vi bruker ekstra tid på dem i skolen. Blant annet valg som handler om rus. Adventistskolene har valgt å lage en leir hvor holdninger til rus, skileik og Daniel i bibelen er i fokus. I år var sjette gang Basecamp 8 ble arrangert, og det var nesten 80 elever som var tilstede på vinterleirskolen på Mesnali.

Dag 1
Leiren starter med kveldsmat og deretter forestillingen: En Hasj og du er dau. Monologen, som er en fortelling fra virkeligheten, er en del av programmet til Teater Innlandet og er av og med Janne Aasebø Johnsen. Dramatikeren startet forestillingen slik: Det var mamma som sa: «En Hasj og du er dau…». Det var en ettermiddag på 1980 tallet. Reisen Janne tar oss med på er finvevde historier om ekte mennesker og valgene de har tatt. Det handler om familie og venner. Om håp og det håpløse. Om veivalg. Janne forteller at hun synes det er skummelt at de valgene vi tar på ungdomsskolen kan være avgjørende for hele livet. Hennes beste råd er at ungdommene må være gode venner og ta vare på hverandre.

Nettopp det å legge til rette for gode vennskap, tar vi på alvor på Basecamp 8. Derfor brukes det masse tid på å bli kjent gjennom lek. Melissa Myklebust leder ut i disse. Tenåringene sier at det er litt kleint, særlig til å begynne med, og Melissa ble dronningen av klein. Pinlig eller ikke, elevene synes det er kjempekjekt. For lekene er morsomme.  Alt fra den klassiske stolleken og kapteinen befaler, til det mer utradisjonelle å lage et antrekk av avispapir. I år gikk voksengruppa inn for en enkel løsning og designet en bikini til læreren Olav, fra Vatneli skole. Han vant ikke, men skapte stor glede når han gikk på catwalken.

Glede er også noe Olav skaper når han leder ut i lovsang på kveldsmøtene. Etter at alle har fått mulighet til å synge er det bibelundervisning. Hver kveld har Victor Marley en monolog fra Daniels bok. Han lever seg inn i historiene og forteller på en slik måte at man tas med tilbake til Babylon for veldig, veldig lenge siden. Man får høre om valgene Daniel tok og hvordan Gud var med ham og ledet i vanskelige situasjoner. Unionslederen klarer også med sin gode formidlingsevne, å gi en enkel innføring i Nebukadnesars drøm og Daniels tydning av den.

Dag 2
Når dag blir til natt, sover elever i internat og hytter. Morgenen starter med andakt, frokost og matpakkesmøring. Deretter er det opplæring i vinterpåkledning og pakking av tursekk, før det bærer av sted på ski. Den første dagen er ikke turen særlig lang, men det er mange forskjellige øvelser og leker. Det er ekstra moro å spille kanonball eller å leke stiv heks med ski på beina. Dag nummer to blir turen lengre og på torsdagen er det mange som går sin lengste skitur noensinne.

Når man kommer inn fra uteaktiviteter på ettermiddagene, er det undervisning om rus og rusmidler. Nina Myrdal er opptatt av at elevene skal ha gode kunnskaper for å ta aktive verdivalg. Når man har tenkt igjennom mulige situasjoner på forhånd er man bedre rustet til å ta gode valg og ikke passivt følge mengden. Den siste ettermiddagen forteller mange av de voksne hva som gir dem gode opplevelser og lykkefølelse. De forteller altså om den gode rusen man kan få gjennom ulike aktiviteter. I år fikk vi høre om toppturer og andre mestringsopplevelser som gir stor lykke og eufori, men vi fikk også høre hvordan hobbyer og samvær med andre kan gi en intens og god glede.

Fredag morgen ble alle vekket ekstra tidlig før frokost og hjemreise, selv om de fleste var trøtte og slitne var det mest smil å se. Forhåpentligvis fikk alle tenkt noen gode tanker som gjør at de tok og tar gode valg.

Tilbake til nyhetsarkiv