Lukk
– Strekk deg ut for å berøre andre med Guds kjærlighet, oppfordret Sam Leonor deltakerne på konferansen Prosess Fake News.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Berøringens evangelium

Ordet ble menneske, men vi reduser ham ofte til bare ord. Kristen tro dreier seg om en person.

Ordet ble menneske, men vi reduser ham ofte til bare ord. Kristen tro dreier seg om en person.

Sam Leonor, pastor ved La Sierra University Church, liker å formidle sine poenger gjennom historier. Han gjør det, vel vitende om at Mesteren likte å bruke samme metode.

Sabbats kveld under konferansen Prosess Fake News valgte han en historie vi har hørt mange ganger før. En historie rett fra livet til troens største helt.

«En mann som var spedalsk, kom til ham, falt på kne og ba om hjelp: ‘Om du vil, kan du gjøre meg ren’» (Markus 1:40). En uren mann oppsøkte Jesus. En mann med den verste av alle sykdommer. En sykdom med frykteligere assosiasjoner enn Ebola. En mann som på grunn av sin diagnose var stengt ute fra livet i samfunnet han egentlig tilhørte. En utstøtt.

Hvordan føles det å være utstøtt?

Leonor forsøkte å gi forsamlingen en anelse av det ved å fortelle en annen historie. En om seg selv.

Han hadde nettopp gått om bord på et fly som skulle tvers over Amerika. En reise på fire og en halv time. Men han følte seg fryktelig kvalm. Så han prøvde å roe ned, og sovnet.

Plutselig våknet han av at folk i kabinen roper opp. Er flyet i ferd med å styrte? Nei. Men så oppdager han hva som står på.

Han har spydd ut over hele brystet og ned i setet. Alles øyne er vendt mot ham. Han kommer seg til badet, vrenger av seg skjorta gjennomvåt av oppkast. Den går i søpla. Av en flyvertinne får han et teppe til å ha rund seg.

Så går han tilbake til sitt sete og må møte blikkene til alle passasjerene. De avskyr ham. Han er årsaken til den fryktelige lukten de må holde ut med i flere timer. Hadde de kunnet, ville de kastet ham av flyet. Utstøtt.

En slik person, bare mye verre, kommer til Jesus. Den spedalske kommer til en person, ikke til en sannhet, ikke en læresetning. Og Jesus får «inderlig medfølelse med ham».

Så bryter Jesus med all normal oppførsel. Istedenfor å snu seg og komme seg vekk, bøyer Jesus seg fram og berører den spedalske.

– Jeg er fra Puerto Rico, forteller Leonor, og jeg tilhører en kultur der berøring er viktig. Vi snakker berøringens språk. Vi er ikke som dere nordmenn, som liker litt plass rundt dere.

Leonor forestiller seg at Jesus kanskje ikke bare hadde en forsiktig berøring av den spedalske, men kanskje Jesus omfavnet mannen og holdt ham inntil seg.

– Det mannen først og fremst trengte, var å bli elsket.

Vi må ikke be Gud om å fikse folk, vaske dem og gjøre dem attraktive, før vi er villige til å berøre dem. Menigheten må være mennesker som berører andre med Guds kjærlighet.

– De gode nyhetene er at Gud stadig berører mennesker gjennom oss. Strekk deg ut for å berøre andre, oppfordret Leonor.

Tilbake til nyhetsarkiv