Lukk
Kristin Stordal (t.v.), Anders Hverven og Ragnhild Klevmoen har vært med i ledergruppa for «Bibelen til alle i Østfold».
Foto: Boe Johannes Hermansen/ADAMS

Bibelen til alle i Østfold

En tverrkirkelig gruppe har i høst delt ut bibler gjennom kampanjen «Bibelen til alle i Østfold».

Det skulle gå nesten 50 år mellom to markerte milepeler i mitt liv, å dele ut bibler i Fredrikstad.

Den første utdelingen var en «intern» bibelutdeling av adventistungdommer på ungdomstreff i Fredrikstad i 1969. En ny aktivitet var kommet på banen: «Bibegaveplanen». Postkassen var den vanlige kontaktflaten for oss adventister, men denne gangen gikk vi fra dør til dør, vi la til det personlige elementet. Et bilde som har brent seg inn i mitt sinn, er en begeistret Knut Gustavsen fra Hokksund med to hender i været, og han brukte varme, nye og ukjente superlativer i misjonssammenheng. På møtet om kvelden kom også Inger Nielsen (Ahlquist), på sitt første besøk blant adventister, og hun ble døpt et halvt år senere.

Den tverrkirkelige gruppen utenfor Adventistkirken i Fredrikstad. Foto: Ragnhild Klevmoen/ADAMS.

Tverrkirkelig samarbeid
Den andre utdelingen skjedde fra 29. oktober til 9. desember i høst, også denne i Fredrikstad pluss resten av Østfold. Utdelingen var så annerledes. Vi var ikke alene som adventister. I nærmere to år hadde vi sittet i tverrkirkelige komiteer og oppmuntret hverandre for å få BTAØ (Bibelen til alle i Østfold) satt ut i livet. Vi hadde hørt om kampanjen i Finnmark og både lært og blitt begeistret av erfaringene der. Den tverrkirkelige komiteen møttes ofte i Adventistkirken til styremøter, på sabbatsskoler og gudstjenester. Da aksjonen skulle settes i gang, ble Adventistkirken i Fredrikstad et av samlingspunktene for Bibler, distrikter, erfaringer og mat. Vi som satt i komiteen, besøkte diverse menigheter og agiterte for bibelutdelingen, og stadig flere ble med.

Folk i byen hadde lest om dette varme og hyggelige tiltaket. De kristne menighetene sto sammen om noe de var enige om. Kveld etter kveld delte vi de positive opplevelsene vi hadde hatt når vi kom tilbake til kirken. Legfolk og ledere fra de forskjellige menighetene i byen hadde noe felles. Bibelen var kontaktskapende under utdelingen fra hjem til hjem og i samtalene i Adventistkirken etterpå.

Utdeling på Halloween
Noe av det mest spennende var onsdagen 31. oktober, Halloween-kvelden. Det krydde av unger utkledd som «ånder» og «djevler» i alle varianter. Det var så mange av dem at noen steder sto vi i kø foran husdørene. Om vi med en bibel i hånden så ut som engler vet vi ikke. Da tilbudet om en gratis bibel kom, var det bare to tre stykker som sa nei til oss den kvelden. Mødrene som passet på de små utkledde, og tenåringene sa også «ja, takk» til en bibel. Resten av kvelden fortsatte de å hilse og ønske oss til lykke med vårt tilbud. Sammen med smaken av sjokolade og karameller runget sitatet fra Ellen G. White i mitt hode resten av kvelden. «Du må møte folk hvor de er».

Sabbaten den 24. november møttes vi til en felles takkegudstjeneste i Fredrikstad Adventistkirke. Guds ord og en aktivitet som vi satte så stor pris på, skapte et fellesskap som vi delte med hverandre i vitnesbyrd og sang.

Målsettingen til Bibelen til alle Østfold var å gi tilbud om en gratis bibel til 130 000 husstander i fylket. Ca. 2 500 frivillige har vært med på utdelingen.

– Mottakelsen har vært over all forventning, forteller Ragnhild Klevmoen, medlem av fylkesstyret for aksjonen. Omkring 60 % av husstandene takket ja til en bibel. Kostnadene til å trykke biblene ligger på drøyt fire millioner kroner.

Tilbake til nyhetsarkiv