Meny
Lukk
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Codex Sinaiticus – OnDemand

Filmen om et av verdens viktigste bibelmanuskript.

I 1844 kom en ung professor fra universitet i Leipzig til klosteret ved foten av Sinaifjellet i Egypt. Konstantin von Tischendorf var på leting etter gamle bibelmanuskripter. Han fant en påkostet og eldgammel bok som i dag regnes for å være ett av de to viktigste manuskriptene til Det nye testamente.

Boken Tischendorf fant, har fått navnet Codex Sinaiticus, som rett og slett betyr «boken fra Sinai». Boken ble trolig laget så tidlig som omkring 325 e.Kr. Tidligere hadde bibelmanuskript alltid blitt skrevet på ruller. Den nye teknologien med å lage bøker, gjorde at man kunne skrive på begge sider av arket og bla fram og tilbake.

Tischendorf fortalte at han fant boken i en papirkurv og at munkene brukte arkene til å fyre opp i peisen med. Munkene i Sankt Katarinaklosteret forteller en helt annen historie. De sier at boken hele tiden var regnet som et viktig manuskript og var katalogisert i deres bibliotek. Dette biblioteket har verdens nest største samling av verdifulle manuskript fra oldtiden.

Et filmteam fra Hope Channel Norge har besøkt klosteret ved foten av Sinaifjellet og snakket med dagens bibliotekar. De har også intervjuet en norsk ekspert på gamle bibelmanuskript.

TV-produksjonen er et samarbeid mellom Hope channel Norge og Trans-Europeisk Divisjon.

Se filmen på www.hopechannel.no!

Tilbake til nyhetsarkiv