Lukk
Marcus viser fram påskeutstillingen som han og de andre barna i Tyrifjord barnehage har laget av de sentrale delene av påskefortellingen.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

De vet hvorfor vi feirer påske

Hvis du spør barna i Tyrifjord barnehage om hvorfor vi feirer påske, kommer svaret uten å nøle: «Fordi Jesus døde og stod opp igjen.»

Når mediene stiller det samme spørsmålet til voksne på gaten, går det ikke alltid like bra. Men smårollingene i Tyrifjord barnehage har svaret parat. For i barnehagen har de i løpet av dagene fram mot påske både hørt fortellingen, dramatisert fortellingen og laget en utstilling med fortellingen som tema.

– Vi er veldig opptatt av at bare å fortelle en historie, ikke holder. Barna må få være med å gjøre noe og smake. Da blir temaene levende for dem, forteller Marlene Helander, styrer for barnehagen.

Forleden hadde barnehagen invitert alle foresatte til «gul frokost». Da stilte både barna og de ansatte i tøy med nyanser av gult, og til frokost ble det servert gul mat. Boller med egg, eggerøre, gul paprika, gulost og appelsinjuice var noe av den gule maten som stod på menyen.

– For meg er det veldig viktig i valget av barnehage at de her får et varmt måltid til lunsj. Jeg er ikke noen «knekkebrødperson», forklarer Magdalena Lange, som opprinnelig er fra Polen og har en gutt i barnehagen. Hun sier at barna bruker masse energi og trenger skikkelig og sunn mat.

Den siste nattverd gjenskapt med dorullfigurer, av barn i Tyrifjord barnehage. Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Til lunsj den dagen foreldrene hadde vært på frokostbesøk, var det taco. Det falt tydelig i smak hos barna.

Barna viste stolt fram påskeutstillingen de hadde stilt opp i vinduskarmen. Påskehagen kalte de deres versjon av inntoget i Jerusalem palmesøndag, nattverdsmåltidet, korsfestelsen og oppstandelsen. Med doruller som utgangspunkt, hadde barna laget flotte figurer som forestilte de sentrale delene av påskefortellingen.

Tyrifjord Barnehage har utvidet kristen formålsparagraf, som betyr at i tillegg til å følge barnehageloven, formidler barnehagen kristne verdier og en levende tro til barna.

– Her i barnehagen jobber vi veldig verdibasert, forklarer Helander. Vi knytter årstemaene opp mot bibelske personer. I vår har vi snakket om forskjellige barn i Bibelen.

Robert Lungu, en av pappaene som var tilstede på den gule frokosten, er opptatt av at det må finnes forskjellige alternativ når foreldre skal velge barnehage.

– Jeg synes det er veldig fint at vi har et alternativ som passer med verdiene til vår familie, sier Robert Lungu.

Men det er ikke bare bibelske figurer som får plass i barnehagens påskeforberedelse. En flokk knallgule påskekyllinger som barna har laget, har fått plass på ei hylle, og fra taket henger det to store påskeharer.

Tilbake til nyhetsarkiv