Ulsrud Adventistkirke arrangerte sammen med ADRA Norge den 16. september, en støttekonsert for krigsutsatte barn i Sør-Sudan.

Når lokalmenigheter viser samfunnsansvar, kan det se ut slik det gjorde da Ulsrud menighet kontaktet ADRA for å skape en event som bidrar til å gi barn i Sør-Sudan utdanning og håp. Det kan også arte seg som når lokale menighetsmedlemmer tar med seg innsamlingsbøssene sine og banker på dører, for å bedre menneskers kår – for det skjer i stor stil hver eneste september. Men denne kvelden var det musikken, og ikke bøssene som appellerte til det beste i oss.

På en event som dette er det likevel ikke musikken som er fortellingen, selv om musikere og sangere av alle slag fortjener både gull og grønne skoger som takk for intense tolkninger og personlige formidlinger. Fortellingen handler om hva vi kan utrette for å gi krigsslitne barn et håp om å få til noe mer enn å eksistere i overlevelsesmodus. Det handler om at vi kristne også kan entre det humanetiske rommet og handle både humant og etisk, og dele vår rikdom med andre. Kommunikasjonsrådgiver for ADRA Norge, Gry Haugen, er tydelig på at fattigdom ofte får spesifikke konsekvenser.

– Hvis du ser inn i ansiktet til fattigdommen så vil du ofte se mangel på utdannelse.

Derfor handler dette om mer enn å gi penger. Det handler om å gi framtidshåp til dem som har minst av nettopp det. To millioner mennesker har flyktet over landegrensene, eller er flyktninger i eget land. I tillegg til fattigdomsproblemene, er dette årsaken til at mange barn ikke får noe skoletilbud.

– Når ADRA i Sør-Sudan jobber med å bygge klasserom og skoler, så er det fordi barn trenger mer enn et liv, de trenger håp.

I et appellinnslag valgte Haugen å banke hjem poengene sine med visuelle effekter, da hun kjørte en film som tydeliggjorde hvordan skolegang og utdanningstilbud bidrar til å bygge håp, og liv med mening og kvalitet.

Menighetens forstander, Kai-Sture Wiik, ser en mulighet for å gjøre konserten til en tradisjon.

– Vi har bare et par års erfaring med å arrangere støttekonserter til ADRAs prosjekter, men vi satser på å gjenta dette hvert år framover.

Veldedighet er et trangt ord som smaker av nedlatenhet. Men «støtteprosjekt» er et ord som engasjerer og aktiverer oss i meningsfull medmenneskelighet og human etikk. Dette var ingen veldedighetskonsert, men en invitasjon til delaktighet – til å støtte noen mennesker som trenger oss akkurat nå.