Lukk
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Digital sabbatsskole i Tønsberg

Zoom har gitt bedre fokus på Bibelen.

I Tønsberg menighet har vi i pandemien hatt positive erfaringer med digital sabbatsskole. Under nedstengingen møttes vi på Zoom til «live» sabbatsskole på fredagskveldene, og gudstjeneste lørdag formiddag. Det har vært veldig mange positive tilbakemeldinger på sabbatsskolen, og noen har til og med uttrykt at de synes det har fungert bedre på zoom enn med vår tradisjonelle sabbatsskole i kirken. Men nå hadde vi vår siste Zoom-sabbatsskole den 18. februar, så det passer godt å reflektere litt over hva som har fungert godt, og hvilke lærdommer vi kan ta med oss fra dette.

Som lærer opplever jeg at det har vært lettere å få en god struktur på studiet når det har vært digitalt. Ved å bruke de mulighetene som ligger i det digitale, er min erfaring at det er enklere å konsentrere oss om det å studere tekstene sammen. Da har vi aktivt brukt det å dele korte presentasjoner, visualisere tekster, dele inn i smågrupper underveis, og å ha spørsmål eller meningsmålinger som alle kan svare på digitalt, og hvor svarene gir grunnlag for videre refleksjon sammen.

Det har rett og slett vært lettere å ha fokus på tekstene. Jeg opplevde at det oftere ble et Bibelstudium, og ikke kun en samtale rundt et tema. En nøkkel her er igjen virkemidler hvor det er lett å dele teksten visuelt, understreke sammen, og «arbeide oss gjennom teksten». I tillegg gir det å dele inn i grupper flere anledning til å lese og dele med hverandre. En typisk «oppgave» kunne være å ta et tekstavsnitt, dele inn i flere smågrupper, be alle velge seg en setning eller et vers som de synes er viktigst i det avsnittet, og at gruppen så skal drøfte seg frem til en setning de vil ta med tilbake til plenum. Da har mange blitt engasjert, alle har fått fokus på teksten, og det blir mye lettere å reflektere videre sammen etterpå.

Det er naturlig å gå tilbake til «normalen» med fysisk oppmøte nå. Men de positive erfaringene en digital periode har gitt, bør ikke gå i glemmeboken. Det finnes mange pedagogiske grep som med fordel kan videreføres. For også ved oppmøte, er det mange muligheter for en mer levende, fokusert, og ikke minst involverende undervisning. Vi kan fortsatt dele i grupper underveis, dele med hverandre, eller gi konkrete utfordringer som vi alle må ta stilling til, etc. De aller fleste husker mye bedre det de selv har bidratt med.

Og så må vi fortsette å ha bibelteksten i fokus. Kanskje kan vi også fortsette å bruke Zoom til å ha bibelstudier sammen utenom sabbatsskolen, som vil gjøre det lettere å møte også de som ikke kan komme i kirken?

Tilbake til nyhetsarkiv