Meny
Lukk
Foto: Prostock-Studio/iStock

Digitale verktøy holder kirken og dens pastorer aktive

Ingenting er som det var, men alt er som det bestandig har vært.

Jeg har aldri gått i kirken iført tøfler og t-skjorte – før nå. Covid-19 har skapt nye levemønstre også for kirkegjengere og deres pastorer.

Pastoren min er derimot «tradisjonelt» antrukket for anledningen der han står bak talerstolen på sabbats morgen. Han lar blikket gli over forsamlingen som ikke er der, og ønsker oss velkommen. Men han kan selvfølgelig ikke vite helt sikkert at jeg er der, eller om det er noen der i det hele tatt. Jeg fornemmer tomheten i salen og det absurde i å stirre inn i kameralinsene istedenfor å etablere øyenkontakt med de som lytter. Som forkynner vil du ha øyenkontakt. Du trenger det. Så mye av kommunikasjonen skjer i kontaktøyeblikket.

Det er borte.

Kommunikasjonen styres nå av teknikken.

Men på tross av det, eller nettopp på grunn av teknikken, kan pastorer i dag skjøtte sine oppdrag på en måte som man ikke kunne drømme om for noe få tiår tilbake. Hverken selvisolering, karantene, eller forsiktighetsregler behøver å hindre pastorer i sitt arbeid.

Pastor Daniel Pel har et stort og internasjonalt nettverk som han deler Guds ord med.

– Jeg bruker Facebook til å lage Live events på sabbaten. Da har jeg gjerne andakter og prekener.

Men som alle andre pastorer gjør han mer enn å preke.

– Gjennom video-chat funksjonen i Facebook kan jeg ha bibelstudier både med enkeltpersoner eller grupper.

Han og hans kone Silvia har endog engasjert barna sine til å ta i bruk urgammel teknologi for å hjelpe andre. De skriver kort og brev til gamle, syke og enslige for å oppmuntre dem med løfter fra Bibelen.

Pastor Øystein Hogganvik har også grepet til gammel teknikk.

– Jeg har brukt telefonen til å ringe til mennesker som har mistet kontakt med menigheten. Det har gitt uventede resultater.

Andre reiser på husbesøk til sine sognebarn – også det gjennom digitale møteplattformer som Teams eller Zoom. Bønnemøter, studiegrupper og styremøter fungerer aldeles utmerket via Internett.

Selv om ingenting er som det var før, er alt som det bestandig har vært. Behovet for sjelesorg og menneskers gudslengsel har bare økt i etterkant av Corona-pandemien, og pastorer er i dag langt mer effektive med de nye verktøyene enn de noen gang har vært.

Men det er fortsatt noe som mangler.

Øyenkontakten og det umiddelbare kommunikasjonsøyeblikket.

Selv om verden har endret seg kan ikke data og digitale verktøy erstatte det levende møtet mellom to mennesker som rekker ut en hånd av kjøtt og blod for å hilse og bekrefte den andre. Den digitale armen om skulderen kjennes ikke like betryggende som fysisk nærhet. Aleneheten kan til tider forsterkes av avstanden som skjermen representerer.

På tross av at pastorer er like travle som tidligere med å lede mennesker til Guds ord, lede ut i tilbedelse, undervisning, bønn og kall, ser vi fram til at vi kan møtes uten skjermer mellom oss. Det vil skje. Det kommer til å skje.

I mellomtiden kan vi alle gjøre det samme som våre pastorer: være det beste vi kan for hverandre i en vanskelig tid. Vi kan også benytte både gamle og nye teknikker for å løfte noen i oppmuntring og be med dem.

Adventistkirkens pastorer er alltid glad for å tilby sjelesorg, be med deg eller studere Guds ord med deg. Ta en titt på denne listen og klikk på fanen “Pastorer”, og kontakt hvem som helst av dem for en samtale i dag!

Tilbake til nyhetsarkiv