Meny
Lukk
Daniel Duda ble valgt som ny leder for Den transeuropeiske divisjon ved Generalkonferensens hovedforsamling 2022.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Dudas ledelse vil fokusere på håp og relasjoner

«Hvis du føler kallet fra Gud, skal du bare stå på.»

Onsdag 8. juni valgte Generalkonferensen dr Daniel Duda til ny leder for Den transeuropeiske divisjon (TED) for perioden 2022-2025.

Duda kjenner TED godt. Han ble født i Slovakia, men er statsborger i Tsjekkia, og tok sin pastorutdannelse ved Newbold College på begynnelsen av 1980-tallet. Da han reiste tilbake til hjemlandet virket han som lokal menighetspastor, evangelist, teologiforeleser og avdelingsleder i Den tsjekkisk-slovakiske union. På 1990-tallet tok Duda imot en lærerstilling i Russland som teologilektor, og deretter leder for teologiavdelingen og akademisk dekan ved Zaoksky Theological Seminary.

I 1989 ble det retur til England som svar på et kall om å tjene som lektor i pastorale studier ved Newbold College. Senere ble han hovedlektor i bibelsk og systematisk teologi.

I 2005 begynte Duda sin tjeneste hos TED som leder for predikantavdelingen og skoleavdelingen. Fra 2015 fikk han nye oppgaver som feltsekretær og leder for avdelingen for adventistmisjon.

Duda har en mastergrad fra Univerzita Komenského v Bratislave i teologi/teologiske studier, en doktorgrad fra Andrews University og et Christian Counseling Diploma fra London Bible College. I tillegg til å snakke sitt eget slovakiske språk, er han også dyktig i tsjekkisk, engelsk, tysk og russisk.

Dudas utnevnelse som divisjonsleder favner hans kompetanse som pastor, teolog og administrator. Kjent for å grave dypt i Bibelen for rikere innsikt, viser Duda både lidenskap, kall og en kompromissløs forpliktelse på at misjon og det å gjøre mennesker til disipler er oppgaver som hører naturlig sammen.

De siste to årene, har Duda i tillegg vært utplassert ved Newbold College som overgangssjef for Centre for Ministry and Mission. Målet hans var «å skape en ny visjon for Newbolds oppdrag i den multikulturelle-, og generelt postkristne konteksten i det 21. århundres Europa, ved å revidere læreplanen for å inspirere og utruste menn og kvinner til frontlinjetjeneste.» Som den nye styrelederen for skolen, ønsker han å se Newbold College gå fra styrke til styrke som den viktigste divisjonsinstitusjonen.

Duda er lidenskapelig opptatt av å utruste dagens-, og neste generasjons syvendedags adventistungdommer til å formidle evangeliet i både ord og handling. En av Dudas bemerkelsesverdige kjennetegn er å se ham stråle av glede når han hører en preken eller et bibelstudium der unge studenter har gravd dypt i Skriften, oppdaget skjulte skatter og forklart evangeliet. Og han snakker varmt om heltidstjeneste som pastor.

– Hvis du føler at Gud kaller deg, må du følge det. Livet ditt vil bli forvandlet, og du vil oppleve en livsreise mer spennende enn du kan forestille deg. Du vil få nye verktøy for å håndtere vanskelige spørsmål og tvil, og du vil kunne hjelpe andre mennesker også.

På spørsmål om hans visjon for Den transeuropeiske divisjon, snakker han om håp.

– Jeg vil at kirkene våre skal være fellesskap med håp i denne vanskelige tiden. Folk trenger håp.

– Det å bygge relasjoner må bli en hovedprioritet, som å utvikle mennesker, ledere, styrke teamarbeid fylt av omsorg. Alle har forskjellige evner og gaver, og i mangfoldet har alle en rolle å spille. Vi er sterkere sammen.

Duda understreket. «TED vil vi fortsette å bruke ressursene på en transparent måte for å framheve misjonsoppdraget og innflytelsen til våre unioner og tilknyttede felt.»

Han og konen, Viera, har to voksne sønner, Marek og Roman. Viera er ansatt ved regnskapskontoret i TED. På fritiden liker han biler, datamaskiner og fotografering.

Tilbake til nyhetsarkiv