Det spørsmålet stilte Bjørn Eivind Holm til pastorene i Vestnorsk distrikt på pastorsamlingen midt i februar. Senere på dagen stilte han det samme spørsmålet til pastorene i Østnorsk distrikt. Holm er leder for en organisasjonskomite oppnevnt i kjølvannet av generalforsamlingene i 2015.

Holm minnet om at adventistene i Norge har drøftet organisasjonsmodeller i tretti år. Han og komitéen han leder, ønsker ikke en reprise av disse diskusjonene. Han ønsker en bredere tilnærming til spørsmålet. Han vil få fram gode ideer til hvordan menigheter, pastorer og administratorer kan jobbe smartere.

Innspillene fra pastorene i Norge er viktig i arbeidet med å fremme et forslag til unionens generalforsamling i 2020. Holm var tydelig på at komitéen ønsker å forankre alle forslag i pastorgruppen.

– Vi ønsker ikke å komme til generalforsamlingen med forslag som to tredjedeler av pastorgruppen er motstandere av, sa Holm.

Derfor var det en komitéleder i tydelig lyttemodus som møtte Adventistkirkens pastorer. Han ønsket å høre pastorenes perspektiv på hvilke ting som fungerer godt, og hva som ikke fungerer så bra.

Finn Andersen, pastor i Kristiansand og medlem av organisasjonskomitéen, påpekte at det er en markert forskjell i virkelighetsforståelsen av forholdene rundt omkring i det langstrakte landet vårt.

– Veldig få på det sentrale østlandsområdet skjønner hva det innebærer å ha pastoransvar på nordvestlandet med sju timers reisevei til ytterpunktene av pastordistriktet.

Pengestrømmene i Adventistkirken var et av temaene Holm ønsket å få innspill om. Distriktslederen i Vestnorsk distrikt, Øyvind Gjengstø, nevnte at av tiendeinntektene i Vestnorsk, blir ca. 2,4 millioner brukt til fellesutgifter.

– Jeg skulle gjerne hatt noen av de pengene her i distriktet, slik at jeg kunne ansatt en avdelingsleder som kunne bo og arbeide i Vestnorsk distrikt, sa Gjengstø.

Vidar Hovden, pastor i Ålesund, minnet om at vi har for mange ønsker og ideer, men for få ressurser.

– Adventistkirken er som en mann med et alt for kort ullteppe. Enten frysere han oppe, eller så fryser han nede, sa han.

Også i Østnorsk distrikt var pastorene opptatt av pengestrømmen, og Dagfinn Møller Nielsen, medlem av organisasjonskomitéen, noterte seg behovene for større handlingsevne og langtidsplanlegging i lokalmenigheter.

– Det er mulig å se på bevilgningsmodellen som benyttes i statlige instanser. Underliggende etater blir tildelt bestemte beløp som etatene kan benytte til sitt arbeid. Disse pengene blir likevel ikke overført til lokale konti. Når en lokal aktivitet har utløst ressurser blir de så etterbetalt fra statens budsjett for den bestemte etaten. Dersom ikke alle midlene benyttes blir de sittende i sentralleddet.

David Havstein fulgte opp med å minne komiteen på den bekymring som ofte dukker opp i slike samtaler.

– Vi må se på om det er områder på sentralt hold vi kan skjære ned for å skape ressurser regionalt. Vi er overadministrert.

Det var naturligvis overtoner i hans innlegg som refererte til ønsket om en organisasjonsmodell uten distrikter, en såkalt «Union of Churches», noe David har vært en begeistret talsmann for i mange år. Organisasjonskomiteen ble opprettet i 2015 nettopp for å revurdere en slik modell. Og svært mange av kommentarene fra pastorene i ØND var kritiske til den nåværende distriktsoppdelingen. Atle Haugen var særlig opptatt av å overføre enda mer makt til DNU som det sentrale organisasjonsledd.

– I dag er det DNU som sitter med arbeidsgiveransvaret for pastorene, mens distriktene har ansvar for beordringssystemet. Jo flere ledd som skal ha personalansvar, dess større mulighet eksisterer for personkonflikter. Derfor må distriktene strippes for alt av makt-, og styringsfunksjoner. Distriktsstyrene kan omdannes til råd som samler den nødvendige informasjon DNU trenger for å ta beslutninger.

Andre forslag som Bjørn Eivind Holm fikk med seg var behovet for å legge til rette for mer teamarbeid blant pastorene, og ønsket om å avskaffe beordringssystemet.

Komitéen fortsetter sitt arbeid, og alle som har ideer og tanker om effektivisering av Adventistkirkens arbeid, er velkommen til å ta kontakt med medlemmene i komitéen.

Organisasjonskomitéen ble oppnevnt etter vedtak i generalforsamlingen for Den norske union i 2015 og skal rapportere til generalforsamlingen i 2020. Følgende personer er medlemmer av komitéen: Bjørn Eivind Holm (leder), Finn Andersen (VND), Bjørn Knutsen (VND), Hilde Huru (NND), Vinjar Fønnebø (NND), Cato Steinsvåg (ØND), Dagfinn Møller Nielsen (ØND) og Edel Krøll (ØND).