Lukk
John Mwai fra Kenya er veldig takknemlig for at han fikk gratis husrom hos Barbara Andersen og ektemannen, Morten, mens han arbeidet med boksalg i Norge for å finansiere studiene.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Fikk bo gratis i Vennesla

Gjestfrihet på bibelsk og sørlandsk manér for afrikanske bokselgere.

På søndag takket John Mwai for seg hos Barbara og Morten Andersen i Vennesla. Da hadde han og kameraten bodd fire måneder gratis på et rom hos det gjestfrie ekteparet, mens de solgte bøker for Norsk Bokforlag for å finansiere studiene hjemme i Kenya.

– For oss har det vært veldig hyggelig og nyttig å bo her, sier John Mwai. Nå reiser han tilbake til studier i teologi ved Baraton University i Kenya.

Men hvordan har det seg at to kenyanske studenter får bo en hel sommer hos et norsk ektepar?

– Vi ble kjent med flere kenyanske studenter i fjor sommer. Da inviterte vi bokselgerne hjem til pizza, og vi ble gode venner, forteller Barbara Andersen. Hun forklarer at hun selv, som misjonær, har opplevd mye gjestfrihet på reiser i Asia, Europa og Amerika. De erfaringene har satt et tydelig preg på henne.

John Mwai har fått nyte godt av gjestfriheten hos Barbara Andersen og hennes mann.

– Gjestfrihet er en verdi vi ønsker å praktisere i hverdagen, sier Barbara og minner om at Gud i Bibelen ber oss om å være gjestfrie. Hun husker hvordan bokselgerne fra Kenya hadde sett på de norske garasjene og sagt at hjemme i Kenya ville slike bygg blitt regnet som gode hjem for mange. Så guttene lurte på om de ikke kunne fått bo en slik garasje her i Norge.

Ekteparet Andersen er glade i å reise, og de er nyfikne på andre kulturer, så da de skjønte hvor krevende det er for de afrikanske studentene å tjene nok til å dekke studiegebyrene, så de på hverandre og sa: «Vi har jo et ledig rom stående.»

– Vår tanke var at vi ved å gi disse guttene gratis husrom, kunne hjelpe dem til en bedre start i Kenya, sier Andersen. Når hun snakker, kan du høre at norsken bryter litt mot tysk. Hun vokste opp i Bayern ved foten av Alpene, og som innflytter i Norge, kjenner hun godt til at integrering ikke alltid er så enkelt, selv ikke for en europeer.

– Det er så mye nytt som skal læres, alt fra daglige skikker til hvordan man søker på en jobb.

John Mwai er utrolig takknemlig for den måten Barbara og Morten Andersen har tatt imot ham og kameraten. Bokselgerne har i hele sommer reist fra hjem til hjem på Sørlandet for å selge bøker. Den viktigste arbeidstiden for dem har vært kveldstid mens folk er hjemme. Når de runder av arbeidet ved ni-tiden om kvelden, har de kanskje en drøy times kjøring på moped før de er tilbake i Vennesla.

Selv om ekteparet Andersen har tatt kvelden, har det ofte stått middagsrester guttene kunne forsyne seg av på kjøkkenet.

Hjemme i Kenya har John Mwai kone og to barn. Han er veldig fornøyd med muligheten til å arbeide med boksalg i Norge.

Studentprogrammet med salg av bøker fra Norsk Bokforlag er et tiltak i tett dialog med UDI. Studenter fra Afrika arbeider fire måneder i Norge. De får minstelønn og provisjon av salget. Alle selgerne er registrert hos skattemyndighetene og betaler norsk skatt.

John Mwai håper han får anledning til å komme tilbake til Norge neste år for å selge flere bøker og treffe igjen sine gode venner i Vennesla.

Tilbake til nyhetsarkiv