Meny
Lukk
I Adventistkirken i Mandal holdt Heidi Ranvik Jensen foredraget «Personlighetsforstyrrelser – og hvordan relasjoner og fellesskap kan bli utfordret» under FolkehelseUga i byen.
Foto: Dan Viggo Jensen/ADAMS

FolkehelseUga i Mandal

Adventistkirken i Mandal har gitt viktige bidrag til innholdet i FolkehelseUga som gikk av stabelen i sørlandsbyen siste uken i august.

Det var fjerde gang ildsjeler i byen satte folkehelsa på dagsordenen gjennom en egen festival. Bakgrunnen er at Lindesnesregionen ligger høyt på statistikken når det gjelder endel folkehelse-utfordringer, som psykiske helseproblemer, pillemisbruk, antall uføre, kreftforekomst og alkoholkonsum.

Psykisk helse ble vektlagt spesielt under årets folkehelseuke som fikk tittelen «Bedre sammen».

– Vi vet at for den psykiske helsen er det viktig med meningsfylte aktiviteter og gode sosiale møteplasser, forteller Heidi Ranvik Jensen. Hun er selv psykiater, ansvarlig for Adventistkirkens helsearbeid i Mandal og hun har i år tatt over stafettpinnen som leder for FolkehelseUga. Ca. 600 personer var i løpet av Uga innom ulike foredrag, aktiviteter og gratis treningstilbud, som lag og foreninger, private og kommunale aktører sto for.

Adventistkirken i byen var arrangørsted for helseforedrag og gratis smaksprøver på vegetarisk mat. 65 personer møtte fram og var tydelig fornøyd med det de fikk høre og smake.

Dan Viggo Jensen, ektemannen til Heidi, er fastlege ved Halse Legesenter, og han holdt foredraget «Sa legen virkelig at jeg var frisk?» Heidi Ranvik Jensen holdt selv foredraget med tittelen «Personlighetsforstyrrelser – og hvordan relasjoner og fellesskap kan bli utfordret».

Heidi er glad for den måten menigheten bygger broer ut i samfunnet med den kompetansen menigheten har på helseområdet.

Ellers har menigheten de siste årene også invitert inn til vegetarisk julebord i november, og hatt månedlig vegetarisk matkveld i vårhalvåret, med Klara Kalmar Pedersen som primus motor. Tilbudene har vært godt besøkt, og menigheten er glad for å kunne gi videre det de selv har fått på helsefronten.

FolkehelseUga 2019 ble rundet av med en stand- og aktivitetsdag i Mandalshallen, med nærmere 500 frammøtte. Adventistkirken var en av de 35 aktørene med stand under avslutningsdagen. Publikum var åpenbart interessert i smaksprøvene på den vegetariske maten, og mange tok med seg et gratis eksemplar av Sunnhetsbladet. Nytt av året var også at Sparebanken sør tok initiativ til Frivillighetens inkluderingspris på 10 000 kroner. Prisen gikk i år til Sanitetskvinnene, bl.a. for deres arbeid med å inkludere sårbare minoritetskvinner.

Heidi Ranvik Jensen håper at FolkehelseUga vil skape større bevissthet rundt folkehelse i befolkningen. Dessuten at mange kan bli inspirert til å ta gode, helsefremmende grep i eget liv!

Tilbake til nyhetsarkiv