Ser du etter noe spesielt?
For en ungdom som er født i en flyktningleir, har kanskje ikke det primitive livet i en speiderleir samme tiltrekningskraft som det har for speidere som har levd i et velstående samfunn hele livet.
I sommer deltok en gruppe flyktninger fra Sør-Sudan, Kongo og Ukraina på speiderleiren til Den norske union. De fikk en øyeåpnende opplevelse.
For Sarah Lazar (15) var speiderleiren som Den norske union arrangerte i Sverige i sommer, en førstegangsopplevelse. Men hun er slett ikke fremmed for leirlivet. Sarah er født i en flyktningleir i Etiopia og bodde de første elleve årene av sitt liv i en overfylt leir med primitive forhold. Familien hennes er fra Sør-Sudan, men siden 2019 har familien bodd i Alta.
Sarah var en av speiderne i en felles tropp fra Nord-Norge der 80 % av medlemmene i troppen er flyktninger.
Pastor Kakule Kisunzu er en av initiativtakerne til den felles speidertroppen. Han er koordinator for flerkulturelt arbeid i Nordnorsk distrikt og selv flyktning. Han er veldig glad for barna fra flyktningfamilier de fikk med seg til leiren, selv om opplevelsen av å bo i telt minnet noen av speiderne hans om de tøffe forholdene i en flyktningleir.
– Noen av ungdommene i troppen vår lurte på hvorfor 240 speidere i velstående Norge frivillig ville bo en uke under forhold som minnet dem om det tøffe livet i flyktningleirene der de tilbrakte barndomsårene sine, forklarte Kisunzu.
Han minnet troppsmedlemmene om at selv om de ikke lenger bor i en flyktningleir, kan overlevelsesferdighetene de lærte på speiderleir komme til nytte en dag.
Speiderne lærte typiske speiderferdigheter mens de var på leiren. De lærte å bruke sag, knytte ulike knuter, lage surringer og slå opp telt.
Mens de norske speiderne lærte ungdommene fra Afrika campingferdigheter, hadde flyktningene noen ferdigheter som vakte beundrende blikk. Spesielt da jentene gikk gjennom leiren med 10 liters vanndunker balanserende på hodet.
Det var en øyeåpner å se hvor mange av de norske jentene som var villige til å betale Sarah og de andre afrikanske jentene for deres utmerkede ferdigheter i å flette hår. Den ferdigheten kom godt med da de tilbød sine tjenester på den tradisjonelle markedsdagen der speiderne samlet inn penger til ADRAs prosjekter.
Å lære om Jesus og kristne verdier er en integrert del av speidernes arbeid. Så også på denne leiren. På en måte er dette overlevelseskunnskap på et dypere plan.
Sarah Lazar er glad for at hun fikk være med på speiderleiren. Å delta på en speiderleir var noe nytt for henne, og det samme var turen til Sverige.
Men det viktigste med leiren var likevel kameratskapet hun opplevde med jevnaldrende ungdommer da hun deltok i kanopadling, sang ved leirbålet og drev med håndverk.
For Kakule Kisunzu var leiren en viktig anledning for å hjelpe flyktningbarna med å bli integrert i det norske samfunnet og styrke båndene deres til kirken.
Sommerens norske speiderleir for adventistspeidere ble arrangert på Nussviken ved Arvika i Sverige fra 21.-28. juli.
Hver uke sender vi ut et nyhetsbrev med informasjon og nyheter fra inn- og utland. Hold deg oppdatert på det som skjer i Adventistkirken!
Syvendedags Adventistkirken
Den norske union
Postboks 124
3529 RØYSE
Tlf.: + 47 32 16 16 70
Epost: post.dnu@adventist.no
Syvendedags Adventistkirken
Røyseveien 41
3530 Røyse
Om Syvendedags Adventistkirken
Velkommen til den offisielle websiden for Syvendedags Adventistkirken i Norge. Adventistkirken, som vi kalles i dagligtale, er en verdensomspennende, protestantisk frikirke med om lag 20 millioner voksne medlemmer. I Norge er vi ca 4 500 medlemmer fordelt på 56 menigheter fra nord til sør.
Vi håper at du kommer til å bli bedre kjent med oss og det vi står for, mens du bruker disse sidene.