Ser du etter noe spesielt?
Av Marcos Paseggi
Generalkonferansens økonomisjef og hans team la fram det reviderte regnskapet for 2024 under verdensstyrets vårmøte 8. og 9. april.
Midt i «den største usikkerheten i den økonomiske politikken noensinne», uttrykte økonomisjefen i Generalkonferansen (GC) i Syvendedags Adventistkirken takknemlighet til Gud for det han kalte Guds inngripen i kirkens økonomiske anliggender. «Vi priser Herren for kirkens sterke økonomiske stilling, tatt i betraktning de rådende globale økonomiske forholdene», sa økonomisjef Paul H. Douglas på verdensstyrets vårmøte 2025 i Silver Spring i Maryland i USA den 8. april.
Douglas rapporterte at Generalkonferansen avsluttet regnskapsåret med en nettoformue på ca. 338 millioner dollar, hvorav 94 prosent var i kontanter og investeringer. «Vi har vært trofaste forvaltere av de ressursene Gud har gitt oss for å fremme hans rikes sak», sa han. Samtidig understreket han at Generalkonferansens økonomiske styrke «ikke skyldes våre egne prestasjoner – det er snarere Guds guddommelige hensikt å gi oss det vi trenger for å utføre Hans arbeid.»
I 2024 mottok Generalkonferansen ca. 4 millioner dollar mer i sin andel av tienden enn de ca. 82 millionene som var budsjettet, rapporterte Douglas. Tiendeinntektene har imidlertid vist et ujevnt mønster siden 2019, noe som kan tilskrives implementeringen av en avtale om tiendebidrag mellom verdenskirkens divisjoner, som i løpet av noen år vil redusere bidraget fra Den nordamerikanske divisjon (NAD) til det samlede budsjettet, forklarte han. I 2024 førte også en betydelig styrking av den amerikanske dollaren i forhold til utenlandske valutaer til at mottatt tiende fra enkelte land rundt om i verden utgjorde et redusert beløp i dollar.
Kollektene har igjen overgått det som var budsjettert. Douglas forklarte at det er et stadig tydeligere skifte i givermønsteret i forholdet mellom tiende og offergaver. Tiendebidraget gikk fra å utgjøre 58 prosent av budsjettet i 2020 til bare 45 prosent i 2024. «Endringen i offergaver som nå overstiger tienden, tyder på at interessen for kirkens globale misjon er i ferd med å bli vekket til live igjen i medlemmenes hjerte og sinn», sa Douglas. «Det er ingen tvil om at arbeidet i den lokale i menighet vil bli påvirket og bli mer fremgangsrikt på grunn av den målrettede oppmerksomheten som rettes mot det globale arbeidet.»
«Det vi opplever når det gjelder offergaver, er en drøm», sa Marcos Bomfim, leder for Generalkonferansens forvaltningsavdeling, i en kommentar. «Det er en grunn til glede, og jeg tror vi kan vokse enda mer,» sa han.
Utgiftene økte med 6 prosent i 2024. Douglas sa at økningen, i tillegg til effekten av inflasjon, var et resultat av å bistå felt i verden og reagere på kriser. Uansett holdt Generalkonferansen utgiftene sine under det fastsatte taket for driften, rapporterte han.
Douglas fortalte også at Generalkonferansen ved utgangen av 2024 hadde 14,6 måneders tilgjengelig arbeidskapital (omløpsmidler minus kortsiktig gjeld), noe som er bedre enn nivået fastsatt i Generalkonferansens retningslinjer (policy). Når det gjelder tilgjengelige likvide midler (som raskt kan konverteres til kontanter), hadde Generalkonferansen 11,6 måneder, også dette over policyanbefalingen.
Når det gjelder investeringer, fortalte Douglas at etter en rapportert nedgang i 2022, har investeringene igjen vært positive. «Ja, finansmarkedene er ustabile, og enda mer de siste dagene, men jeg vil gjerne forsikre om … at vår investeringsfilosofi er i samsvar med å være gode forvaltere av de ressursene Gud har betrodd oss», sa han.
Etter presentasjon til Douglas forklarte assisterende økonomisjef Ray Wahlen at etter nedskjæringene under covid-19-pandemien har man nå «nærmet seg et normalt driftsnivå til tross for flere år med betydelig inflasjon». Han forklarte: «Guds barns trofaste forvaltning av tiende og offergaver rundt om i verden er svært tydelig. I tillegg har Generalkonferansens medarbeidere deltatt i vår økonomiske gjenoppretting gjennom kloke beslutninger om utgifter som ble tatt på daglig basis i løpet av året. Men mye mer enn dette er vi ekstremt takknemlige for Herrens fortsatte rike velsignelser.»
«Gud har fortsatt å velsigne kirken gjennom medlemmenes trofasthet, slik at vi kan utføre vårt oppdrag om å nå verden for Kristus,» understreket Douglas.
Misjonsgavene som er bevilget, har blitt og vil bli brukt til å støtte misjonsinitiativer som administreres i lokalmenighetene og av verdenskirkens divisjoner. For 2025 er 6,7 millioner dollar øremerket prosjekter i lokalmenighetene, rapporterte han.
Videre har verdensstyret øremerket ressurser for å støtte divisjonene i å gjennomføre evangeliseringskampanjer i hele territoriet. Rapporteringen så langt om disse misjonsinvesteringene omfatter tusenvis av liv som har blitt berørt av menigheter gjennom programmer for åndelig arbeid, samfunnstjeneste og utdanning.
Mer enn 2500 bibelstudier har blitt gjennomført, noe som har resultert i mer enn 400 personer som er blitt døpt. Douglas rapporterte også om lignende resultater for evangeliseringskampanjene i de ulike divisjonene, der mer enn 1 million mennesker er blitt døpt i Øst-Sentral-Afrika-divisjonens område, og mer enn 5 000 møtesteder er blitt registrert i Den Nordamerikanske Divisjonens (NAD) territorium.
Paul H. Douglas, Generalkonferansens økonomisjef, legger fram sin rapport under Generalkonferansens vårmøte den 8. april 2025. Foto: Enno Mueller / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)
Douglas rapporterte også at økonomiavdelingen har studert effekten av en avstemning som ønsker at alle kirkens divisjoner i løpet av en overgangsperiode skal oppnå lik prosentsats i tiendeoverføring til Generalkonferansen og overføre 3 prosent av mottatt tiende til Generalkonferansen innen 2030. I 2024 bidro Den Nordamerikanske Divisjonen (NAD) med 3 prosent, mens resten av divisjonene overførte 2,4 prosent. NAD bidrar også med ytterligere 0,85 prosent på grunn av fordelene som medlemmene og enhetene mottar som følge av at Andrews og Loma Linda universitetene er fysisk lokalisert innenfor deres område. Etter studien besluttet økonomiavdelingen å be styret stemme om å fortsette med den vedtatte bidragsplanen, siden andre scenarier ikke ville være økonomisk bærekraftige for Generalkonferansen, forklarte Douglas.
Da det ble tid for kommentarer sa økonomisjefen i Den Inter-Europeiske Divisjon Norbert Zens at på grunn av de positive økonomiske resultatene de siste årene, ville han heller se at divisjonene forble på 2,5 prosent av bidragene til GC i stedet for å øke bidragene til 3 prosent. «Jeg ønsker at mer av midlene skal bli værende på lokalt nivå», sa han.
Douglas var av en annen oppfatning. «Jeg er respektfullt uenig med min kollega», sa han til Zens. «Jeg mener at den veien vi er inne på, er den mest fornuftige.»
Forslaget ble vedtatt med 141 mot 37 stemmer.
Et annet forslag anbefalte at NAD skulle beholde det ekstra bidraget på 0,85 prosent fra og med 2026, forutsatt at NAD ikke er berettiget til revisjonsstøtte fra GC før etter 2040, og at GC slutter å sende bevilgninger til NADs definerte pensjonsordning.
Forslaget ble vedtatt med 148 mot 16 stemmer.
I den siste delen av rapporten presenterte Douglas resultatene fra en studiegruppe for bevilgninger og allokeringer. Gruppen kom med syv anbefalinger, deriblant å innføre en metode for beregning av bevilgninger som tar hensyn til verdensdivisjonenes økonomiske styrke og misjonsoppgave, og å sette grenser for bruk av bevilgninger til administrative utgifter.
Forslaget om å ta studiegruppens rapport og anbefalinger til etterretning ble vedtatt med 153 mot 12 stemmer.
Douglas avsluttet med å gjenta sin og teamets tillit til Guds ledelse. «Til tross for alle utfordringene vi står overfor rundt om i verden … går kirkens arbeid fremover», sa han. «Selv om ordet ‘usikkerhet’ beskriver de nåværende økonomiske forholdene, erkjenner vi i dette huset at Gud fortsatt har kontroll.»
Du kan se opptak fra verdensstyrets vårmøte her.
Artikkelen ble først publisert på websidene til Adventist Review.
Bibelens skapelsesfortellinger og urhistorien i de første elleve kapitlene i Bibelen, er ofte blitt avskrevet som naive «myter».
«Det viser bare hvor feil vi tar!» sier Laurence Turner, forfatteren av boken.
Hver uke sender vi ut et nyhetsbrev med informasjon og nyheter fra inn- og utland. Hold deg oppdatert på det som skjer i Adventistkirken!
Syvendedags Adventistkirken
Den norske union
Postboks 124
3529 RØYSE
Tlf.: + 47 32 16 16 70
Epost: post.dnu@adventist.no
Om Syvendedags Adventistkirken
Velkommen til den offisielle websiden for Syvendedags Adventistkirken i Norge. Adventistkirken, som vi kalles i dagligtale, er en verdensomspennende, protestantisk frikirke med om lag 20 millioner voksne medlemmer. I Norge er vi ca 4 500 medlemmer fordelt på 56 menigheter fra nord til sør.
Vi håper at du kommer til å bli bedre kjent med oss og det vi står for, mens du bruker disse sidene.