Lukk
Foto: Nina Myrdal/ADAMS

Håp i mørket

Vi må tørre å bruke bibelfortellinger og bibeltekster som omhandler selvmord og desperasjon både i undervisning og forkynnelse.

Dr. Paul Stronegger arrangerte seminar om suicidalitet, sammen med organisasjonen SoulShop. Foto: Nina Myrdal.

Paul Stronegger er et engasjert medlem av Adventistkirken i Fredrikstad, som bruker sine fagkunnskaper for å hjelpe og styrke menighetene våre. Han er lege og har spesialisert seg som psykiater. Stronegger har mange års erfaring innenfor dette fagfeltet. Da han var på en større psykiatrikonferanse i USA, havnet han på feil seminar. Det medførte at han fikk et nytt bekjentskap som fortalte ham om-, og satte ham i kontakt med organisasjonen SoulShop. Denne tverrkirkelige organisasjonen ønsker å utruste menighets- og kirkeledere til å hjelpe og støtte mennesker som har suicidale tanker, de som kan være bekymret for noen som er selvmordstruet, personer som har mistet noen i selvmord og personer som har kommet seg etter perioder med suicidale tanker. Dette gjøres gjennom opplæring om depresjon, suicidalitet og trening i bruk av tanketeknikker.

Stroneggers engasjement for dette er kanskje ikke så underlig. Han bor-, og har praksisen sin i Østfold, som topper selvmordsstatistikken i Norge. Han hevder at omtrent halvparten av alle som er i en kirkelig sammenheng, på en eller annen måte er påvirket av selvmord. Enten ved at de selv har-, eller har hatt selvmordstanker, de er bekymret for noen som er suicidale eller de har hatt personer i nær familie eller omgangskrets som har dødd av selvmord. Han mener derfor at kirker og menigheter har en helt unik mulighet til å hjelpe mennesker ut av mørket.

Stronegger ønsket derfor at Soul Shop skulle komme til Norge. Sammen med en liten gruppe i menigheten la han til rette for det. De inviterte til kursdag på Quality Hotel i Fredrikstad 16. oktober, med kurstittelen Håp i mørket. Lokale kirkeledere var invitert, og pastorer og andre kirkeledere i Adventistkirken var til stede. Temaet selvmord er vanskelig og det er lite oppmerksomhet rettet mot problemstillingen i kirker og menigheter. Nettopp av den grunn gav mange uttrykk for at kurset var svært nyttig.

Kursholderen Michelle Snyder var opptatt av at det er viktig å skape varme, trygge fellesskap der det er lov å feile. Hun sa at vi bør bestrebe oss på å snakke godt og varmt om hverandre, også de som skuffer oss. Hun poengterte at temaet selvmord og desperasjon ikke må unngås. Dere må tørre å snakke om det, selv om det er vanskelig. De som var på kurset måtte øve på å bruke ordet selvmord. De måtte si ordet i en setning til hverandre. De måtte øve seg på å spørre om noen hadde hatt selvmordstanker og de måtte reflektere rundt hvordan de eventuelt kunne inkludere personer som på en eller annen måte er rammet av selvmord, i offentlige bønner. Videre hevdet Snyder at vi må tørre å bruke bibelfortellinger og bibeltekster som omhandler selvmord og desperasjon både i undervisning og forkynnelse. Hun viste at det er flere bibeltekster enn man kanskje skulle tro, som handler om dette. En historie var spesielt viktig for Michelle. Kong Sauls familie hentet kroppen hans og gav ham en skikkelig begravelse, på tross av omstendighetene rundt hans død. De lot ikke hans svarteste dag definere hele det livet han hadde levd og den plassen han hadde i familien.

I tillegg til at hun ønsket å ha oppmerksomhet på selvmord, var hun opptatt av at suicidale mennesker trenger hjelp. Pastorer, diakoner og lekfolk har ikke kompetanse til å gi nødvendig hjelp til selvmordstruede mennesker. Men vi kan være trygge og gode medmennesker som sørger for at personer som trenger det, får profesjonell hjelp. Derfor delte hun informasjon om til hvem og hvor man kunne lede desperate og selvmordstruede mennesker.

Under selve kurset gjorde Stronegger oss oppmerksomme på at ordet selvmord høres langt mer dramatisk ut enn fagtermen og det engelske ordet suicid. Rundt gruppebordene snakket deltakerne om dette. Det norske uttrykket legger kanskje mer skyld på den som gjør slutt på livet og de etterlatte. Derfor kan det i en del tilfeller være nyttig å ordlegge seg annerledes. Psykiateren gir følgende eksempler på dette:

  • gjøre slutt på livet (det kan skje spontant)
  • livet blir meningsløst, slik at man ikke vil leve lenger

SoulShop ønsker å være en bevegelse. De ønsker at folk skal engasjere seg, og ved hjelp av trygge og gode fellesskap, forebygge selvmord. Med løfte om å lage et oppfølgingskurs, har Stroneggers initiativ skapt ny bevegelse rundet dette temaet i Norge.

Tilbake til nyhetsarkiv