Meny
Lukk
Herbert Blomstedt fyller 90 år 11. juli. «I Herbert Blomstedts karakter forenes de edleste menneskelige karaktertrekk», skriver NDR Elbphilharmonie på sin hjemmeside.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Herbert Blomstedt fyller 90

Den 11. juli fyller Herbert Blomsted 90 år. I jubileumsåret kniver verdens store orkestre om å få den folkekjære dirigenten på sitt program. Det er en av årsakene til at årets kalender er fylt med over 90 konserter for Blomsted.

Fødselsdagen skal feires på Ekebyholm slott der dirigenten har invitert gjester fra musikklivet og menighetslivet. Det er en kjent sak at Herbert Blomstedt alltid er tydelig på sin adventisttro og at han aldri øver på sabbaten, men han vil gjerne ære Gud gjennom en fremførelse av stor musikk på sabbaten. Blomstedt tenker at musikken kommuniserer noe av Guds storhet og at fremførelsen av musikken har evighetsverdi.

Både musikere og publikum over hele verden elsker Blomstedt. Når Blomstedt snur seg mot publikum for å forklare bakgrunnen for et musikkverk, blir det tydelig at dirigenten øser av en enorm kunnskapskilde. Han har stor respekt for komponistene og har blitt kalt for komponistenes dirigent. Hver gang han skal lede et orkesterverk, prøver han å nullstille seg slik at han analyserer musikken på nytt. Det gjør at Blomstedt evner å lede verdens orkestre på en forfriskende måte.

Musikerne elsker den måten Blomstedt setter den høyeste standard. – Å spille under Blomstedts ledelse er som å være på et musikerseminar, sa en av Oslofilharmoniens musikere for et år siden og la til: – Blomstedt har en utrolig god hørsel, og han gir seg ikke før orkesteret lyder akkurat slik han vil det skal lyde.

Det er en opplevelse å se den ungdommelige entusiasmen som lyser fra Blomstedt mens han dirigerer. Under innstuderingen av et verk hender det rett som det er at han bryter av og nynner et parti for å demonstrere hvordan han vil ha det, og når det endelig sitter, brer et begeistret og fornøyd smil seg i dirigentens ansikt.

Blomstedt har stor respekt for den enkelte musiker og mener det som skjer i et symfoniorkester, er helt unikt. – Hvor ellers finner du en så stor gruppe individuelle eksperter som arbeider sammen for å skape et harmonisk hele, spør Blomstedt retorisk.

Blomstedt gir over 100 intervjuer i år.

Alle journalistene vil høre om hans kristne tro og feiringen av sabbaten.

En praksis som bidrar til Blomstedts popularitet blant musikerne, er den måten han anerkjenner den enkeltes bidrag. Etter konserten går ikke Blomstedt til sitt rom bak scenen, nei, han stiller seg opp ved orkesterutgangen og takker den enkelte musiker med oppmuntrende og anerkjennende ord.

Blomstedt kalender er så tettpakket at den kunne tatt pusten fra hvem som helst. To dager etter fødselsdagen er han på plass med Norddeutscher Rundfunk Elbphilharmonie Orkester i Lübecks domkirke, der Blomstedt dirigerer Anton Bruckners Symfoni nr 5 i B-Dur. Orkesteret skriver på sin hjemmeside at «I Herbert Blomstedts karakter forenes de edleste menneskelige karaktertrekk.» Han utstråler en varme som om han ønsket å omfavne hele verden.

Tilbake til nyhetsarkiv