Lukk
Ta turer ut i naturen! Da får alle mosjon og frisk luft.
Foto: Armina Catargiu

Hjemmkontor og hjemmeskole

Faste rutiner og mye dialog om den nye hverdagen er viktig.

I kampen mot koronaviruset har de fleste av oss fått en ny hverdag. Mange foreldre med førskolebarn og skolebarn har de siste ukene vært nødt til å omstille seg. For mange er det en krevende balansegang å skulle hjelpe barn til meningsfylte aktiviteter og skolearbeid samtidig som de skal ivareta egen jobb på hjemmekontoret. Rektor på Nidelven skole, Armina Catargiu, forteller at dette gjelder for henne. Hun har en førskolegutt på fire år hjemme. Rektoren må utsette en del arbeid til kveldstid for at dagene skal gå opp. I tillegg må hun og mannen dele på når de er sammen med sønnen. I familier der en av foreldrene fortsatt må på jobb der det er flere barn, er det ekstra travelt.

Østmarka skole har gitt rådene under til familiene som er knyttet til skolen.

  1. Ha det bra. Ta godt vare på familien og deg selv, det er det aller viktigste du gjør! Skolen vil ha forståelse for at ikke alt er mulig i koronatider.
  2. Skap mening ved å jevnlig forklare og fortelle hvorfor vi har en annerledes hverdag! Se på NRK-super og Supernytt sammen med barna! Følg myndighetens helseråd og overdriv håndvaskingen!
  3. Normalitet er viktig, skap en så vanlig hverdag som mulig! En fast rytme og faste rutiner vil bidra til dette og er spesielt viktig for de minste barna. Mange skoler prøver å bidra til dette ved å ha faste oppmøtetider på nettet og ved å anbefale en dagsrytme. På Østmarka skole har elever og foreldre fått beskjed om at man ser for seg en hjemmeskoledag som ser slik ut: Skolearbeid fra 09.00-11.00 og deretter en pause på en time. Når klokka blir 12.00 skal det jobbes videre fram til dagens oppgaver er ferdig. Lærerne forsøker å porsjonere disse, sånn at arbeidet skal være ferdig før klokka 14.00. Hvis dere ikke allerede har innført det, kan kanskje et fast morgenmøte i familien være en god ide. Da kan man snakke sammen om dagens oppgaver og avtaler.

Armina Catargiu på Nidelven skole, forteller at noe av det viktigste de gjør er å ta noen turer ut hver dag. Da får sønnen fysisk aktivitet og de unngår brakkesyke. Familien går turer i nærområdet, men er nøye på å holde avstand til andre. De forteller at det er mye spennende å se. I går fant de et skjelett fra et dyr på stranda. Siden det er vår, er det også noen vårtegn man kan se og høre. For førskolebarna og de minste skolelevene kan det også være en ide at foreldrene hjelper dem å ha noen videosamtaler med venner og viktige familiemedlemmer utenfor husstanden, som for eksempel besteforeldre eller fettere og kusiner.

Tilbake til nyhetsarkiv