Lukk
Representanter fra organisasjonskomitéen hadde en nyttig dialog med unionsstyret ved møtet på Lillehammer 16. september 2018, som en del av høringen før rapporten fra komitéen ferdigstilles.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Hvordan skal Adventistkirken organiseres?

Unionsstyret ga i helgen innspill til organisasjonskomiteens foreløpige rapport. Menighetene oppfordres til å komme med sine innspill innen 15. oktober.

Generalforsamlingen i Adventistkirkens norske union ba i 2015 administrasjonen sette ned et utvalg for å legge fram forslag til forbedringer av måten Adventistkirken organiserer arbeidet i Norge. I helgen har unionsstyret drøftet spørsmålet med komitéen.

Unionsstyret brukte et par timer i dialog med medlemmer av organisasjonskomiteen under møtet søndag 16. september. Samtalen var basert på en foreløpig rapport som er sendt ut til alle menighetene, og er en del av den høringen komitéen har lagt opp til.

Bjørn Eivind Holm, leder for komiteen, forklarte bakgrunnen for tenkningen bak rapporten fra utvalget.

– Vi ønsker at de lokale menighetene skal få disponere større deler av inntektene, sa han. Det er en realitet at makten ligger hos dem som bestemmer hvordan pengene skal brukes. Vi anbefaler at menighetene får beholde en andel av tienden. Vi vet det er utfordringer ved det både av praktisk art og i forhold til våre retningslinjer. Derfor er ikke forslagene konkrete, men heller en dytt i en retning. Det må bli opp til administrasjon og styre å definere de praktiske konsekvensene av slike forslag, forklarte komitélederen.

Organisasjonskomitéen er godt klar over at mange av forslagene ikke er ferdig utarbeidet og klare til implementering.

– Dette er mer signaler om en retning heller enn forslag som kan vedtas og gjennomføres kort tid etterpå, sa Holm.

Han nevnte at det i Adventistkirken er mange instanser å forholde seg til i en relativt liten organisasjon. Vi har fire generalforsamlinger og fire styrer. Dette virker unødvendig.

Komiteen har hatt som målsetting å fremme forslag som kan stimulere til mer engasjerte menigheter. Fra komitéens side er det et bevisst valg at de fleste av forslagene til arbeidsform kan gjennomføres helt uavhengig av organisasjonsform.

– Vi vil ikke at disse forslagene skal reduseres til et ja eller nei til en union av menigheter. Det har vi prøvd før, sa Holm.

Det er klart at mange av de forslagene komitéen kommer med, er tiltak som godt kunne vært håndtert administrativt. Men komitéen ønsker å løfte dette fram for en generalforsamling.

Edel Krøll, medlem av organisasjonskomitéen og bosatt på Lillehammer, møtte også unionsstyret.

– Vårt overordnede mål er å skape vekst, sa hun. Vi vil fremme det ved å tydeliggjøre at ansvaret ligger i den lokale menighet.

Fra unionsstyret spurte Liv Fønnebø om hva som er det største hinder innenfor dagens system for å få til den veksten vi ønsker?

Svaret fra komitélederen dreide seg primært om penger.

– Menigheter føler at man ikke har kontroll på økonomien lokalt, det kan føre til at man ikke klarer å motivere til større entusiasme for å gi. Men dette er ikke et forslag for å spare penger. Vi har allerede en ganske slank organisasjon.

Unionens økonomisjef, Johann E. Jóhannsson, minnet om at det på 1990-tallet ble arbeidet intenst for å engasjere lokalmenigheten uten det helt store resultat.

– Jeg tviler på at lokalt engasjement er et spørsmål om penger, sa han.

Et knippe forslag i komitéens rapport går ut på at menighetene skal få beholde en andel av tiendeinntektene lokalt og så kan menighetsstyrene avgjøre om man vil kjøpe diverse tjenester fra unionsleddet. Unionens administrasjon er urolig for hva et slikt system kan bety for unionens evne til å tilby tjenester vi har vært vant til å ha nytte av. Holm erkjente at noen av forslagene vil det være vanskelig å forutsi effekten av.

– Det vi foreslår, vil være mer uforutsigbart for sentralleddet.

Anett Andersen, unionsstyremedlem fra Kristiansand, påpekte at det er mulig forslagene som fremmes vil føre til vanskeligere forhold for mindre menigheter, mens det er de store menighetene som kan dra fordel av forslagene som går på økonomi.

I årenes løp har flere ment at arbeidet i Norge burde organiseres som en union av menigheter. Unionens organisasjonssekretær, Finn Eckhoff, bemerket at signalene unionen har fått fra Trans-Europeisk Divisjon, er tydelige på at det vil være vanskelig å endre organisasjonsform til union av menigheter, selv om det ikke vil være umulig. Administrasjonen ved Generalkonferansen er negativt innstilt til flere unioner av menigheter, og en slik prosess vil ta flere år å gjennomføre.

Organisasjonskomitéens leder tok med seg alle innspillene fra styret i det videre arbeidet. Menighetene har frist til 15. oktober med å komme med sine innspill før komitéen ferdigstiller sin rapport.

Tilbake til nyhetsarkiv