Meny
Lukk
Det var god avstand mellom deltakerne i gudstjenesten i Tyrifjord menighet 9. mai da de åpnet forsiktig opp med en speidergudstjeneste. Stolene med stofftrekk byttet ut med andre stoler for å lette renholdet.
Foto: Silja Leknes/ADAMS.

Kirkene åpner forsiktig opp

Etter åtte uker med stengte kirker har noen menigheter forsiktig åpnet opp.

Savnet etter å samles til bibelstudium og gudstjeneste har vært stort for mange adventister de siste to månedene. Etter at myndighetene godkjente grupper på inntil 50 personer forutsatt at man kunne holde minimum en meters avstand, har noen av Adventistkirkene så smått åpnet opp.

Noen menigheter er såpass små at det ikke er noen utfordring med antallsbegrensningen, andre menigheter har tatt i bruk påmelding for å sikre at antallet deltakere ikke overstiger det lovlige maksimumsantallet. Sandefjord, Mjøndalen, Ulsrud, Skotselv Sauherad og Tromsø har brukt påmelding, og det har fungert fint.

Distriktsleder Rolf Andvik i Østnorsk distrikt var påmeldt til gudstjenesten i Sandefjord 16. mai. Der ble han og kona møtt av ungdommer med Antibac og så vist til deres nummererte plasser med navn på i kirken.

– Den flotte måten vi ble mottatt på av ungdommene som møtte oss i døren, var en opplevelse i seg selv, sa Andvik under en pastorsamling på Zoom tirsdag morgen.

Bengt Fjellberg er pastor for menighetene i Skotselv og Sauherad. Han forteller at ordningen med påmelding har fungert veldig godt. Da er det også enkelt å krysse av for hvem som er til stede, slik at det kravet er oppfylt. I Sauherad var det femti påmeldte til gudstjenesten 16. mai, og det var femti som kom.

– Grensen på femti deltakere er absolutt, så vi har full kontroll på hvor mange som slipper inn, og skulle det kommet gjester som ikke var påmeldte, har vi folk som ville vært villig til å vike plass for gjestene, forklarer Fjellberg.

Før de frammøtte fikk ta plass i kirkesalen, måtte de gjennomføre grundig håndvask.

De største adventistkirkene i landet, Bergen, Betel og Stavanger venter ennå litt med å åpne.

I Bergen har menigheten sørget for strømmede gudstjenester gjennom hele perioden. Men med normalt gudstjenesteframmøte på om lag 200 personer er de ikke klare til å åpne opp for normal gudstjenestedeltakelse ennå.

– Vi håper på 200-regelen 15. juni, sier pastor Arne-Kristian Andersen.

Stavanger åpner opp for gudstjeneste sabbaten 23. mai. I Sandnes åpnet de opp for sabbatsskole 9. mai med 22 deltakere. Sabbaten 16. mai var det nærmest normal gudstjeneste bortsett fra at talen var på video. Det var Torben Bergland, en av nestlederne i Generalkonferansens helseavdeling, som holdt talen. Den var spilt inn fra hans hjem i utkanten av Washington D.C. og handlet om hvordan man kan møte krisetid fra en psykiaters perspektiv.

I nordnorsk distrikt har menighetene i Vadsø, og Bodø åpnet uten påmelding. I Tromsø åpnet de med kun sabbatsskole 16. mai og med påmelding. Kirkelokalets utforming gjør det vanskelig å få på plass en stor forsamling.

– Vi får bare plass til omkring 30 personer dersom det er noen familiegrupper. Dersom det kommer enkeltpersoner, er det bare plass til 22. Selv om det er åpnet for femti, klarer vi ikke å få så mange på plass, forteller distriktsleder Tom Angelsen.

Flere pastorer melder om at mange eldre medlemmer er nølende med å oppsøke fellesskapet. Ingen ønsker å få Covid-19. Bare tiden vil vise hvordan situasjonen utvikler seg.

Tilbake til nyhetsarkiv