Lukk
Viktor og Anna Kornienko, sammen med Olga Pushkash, tok initiativet til å sende en trailer med humanitær hjelp til sine landsmenn.
Foto: Viktor Kornienko

Kjørte i 10 dager for å hjelpe

Ukrainske adventister i Norge hjelper sine landsmenn.

Onsdag 9. mars kjørte en SR-group trailer fra Norge mot Romania for å gi humanitær hjelp til mennesker i Ukraina. Åtte dager senere fikk endelig ADRA beskjed om at lasten var fremme ved ADRA Romania. Derfra ble lasten båret over på lastebiler som tok den videre inn i Ukraina.

Det er Anna og Viktor Kornienko og Olga Pushkash som er initiativtakere til forsendelsen. De har skaffet sponsorer og organisert alt det praktiske rundt forsendelsen. Alt har skjedd i samarbeid med ADRA i Norge og Romania, og med finansiell støtte fra Adventistkirken i Bergen som har gitt kr 150 000,-.

Anna, Viktor og Olga er selv Ukrainere. Viktor kommer fra Lutsk, 70 kilometer fra den polske grensen, og Anna kommer opprinnelig fra et sted nærmere Kyiv. Til Solaposten beskrev de hvordan de stadig er i kontakt med folk i som sitter i kjellere og tilfluktsrom uten vann og mat i kulden.

Det er mange store firmaer som har bidratt; blant annet Toro, Kavli, Norgesmøllene og Nordengros, den sistnevnte med medisinsk utstyr. Cirkle-K har donert diesel til den lange reisen. Til avisa Solaposten forteller SR-group at de ble spurt om å stille med transport.

– Da SR-group ble spurt om å stille med transport, var det ikke tvil om hva svaret kom til å bli. Det gikk ikke an å lukke øynene for en humanitær katastrofe i hjertet av Europa.

Sjåføren som har kjørt den lange turen fra SR-Group, heter Jan Stian Nicholaysen. Reisen gikk gjennom fem land før han nådde ADRA i Romania. Til Solaposten forteller han om sterke inntrykk fra grensen hvor folk kom med det de klarte å bære i to hender.

– De var nok både i sjokk og lettet fordi de nå var i trygghet.

Bidra til hjelpearbeidet her: https://gi.adranorge.no/ukraina

Tilbake til nyhetsarkiv