Meny
Lukk
Et eksemplar av Mot historiens klimaks lå i lesekiosken på Verdens Ende og ventet på å bli plukket opp av en interessert leser i sommer.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Klimaksen i telefonkiosken på Verdens Ende

Lesekiosker er en ny mulighet til å dele bøker.

I sommer ble jeg nysgjerrig på innholdet i en vernet telefonkiosk som står på Verdens Ende. Den var nemlig fylt med bøker. Da jeg åpnet døren og kikket inn, så jeg et eksemplar av Mot historiens klimaks lyse mot meg.

Jeg tenkte først at dette var et lokalt initiativ, men lesekiosker finnes over hele landet. Det er Foreningen !les som for et par år siden lanserte ideen om å fylle de drøyt 100 vernede telefonkioskene i landet med bøker. I desember 2019 ble den første lesekiosken åpnet.

Sparebankstiftelsen DNB har ansvar for telefonkioskene de neste ti årene. Lokale bibliotek eller engasjerte frivillige har ansvar for å følge med på hvordan det går med bøkene i lesekioskene og etterfylle bøker ved behov. Meningen er at man ikke bare skal komme å ta med seg en bok, man skal også levere en bok. På den måten blir den boksamling som lever og forandrer seg over tid.

På Verdens Ende hadde altså noen lagt fra seg et eksemplar av Mot historiens klimaks i sommer. Kanskje er det andre som også har en slik lesekiosk i nabolaget og kan benytte muligheten til både å låne en bok og legge igjen en god bok. Selvfølgelig skal ingen legge igjen en stabel av sin favorittbok i kiosken. De som vil dele en bok med andre gjennom lesekiosken, må følge intensjonen med ordningen slik det står på skiltet i kioskene: «Ta en bok. Gi en bok.»

Foreningen !Les trenger fremdeles faddere som kan ta ansvar for lesekiosker. Ta kontakt med foreningen hvis du bor i nærheten av en gammel telefonkiosk og vil bli fadder for en lesekiosk.

Her er lenke til en oversikt over hvor lesekioskene finnes.

Tilbake til nyhetsarkiv