Lukk
– Den måten vi håndterer konflikt på, kan være et vitne til verden om Guds forsoning, sa Laurence Burn under et av seminarene på Lederkonferansen på Sundvolden Hotel 2.-4. november.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Konflikt som vitnesbyrd

Fra konkurranse til samtale.

Hvordan i all verden kan konflikt være et kristent vitnesbyrd, tenkte nok mange menighetsledere som benket seg for å høre Laurence Burn under Lederkonferansen på Sundvolden Hotel helgen 2.-4. november.

Burns er ansatt i Adventist Frontiers Missions, en støttende organisasjon som fokuserer på å arbeide med å nå folkegrupper det er veldig vanskelig å nå med evangeliet. Der har han ansvaret for utdanning og utvikling. Derfor er han veldig interessert i å komme til Norge, for han vet at det er krevende å nå nordmenn med evangeliet.

De største utfordringene med å få evangeliet ut er konflikter mellom misjonærer. Det betyr at misjonærer forlater sine hjemland og drar til et helt nytt land for å spre de gode nyhetene om at mennesker som har vært adskilt fra Gud kan bli forsont med ham.

– Ser du ironien i at misjonærer som skal forkynne om forsoning opplever det så vanskelig å komme overens med andre misjonærer, spurte Burn. Det var han som fikk oppgaven med å få til forsoning mellom misjonærene.

Selv mener han at han er godt utrustet for å være fredsmegler. Det var nemlig mye konflikt i hans barndomshjem, så han lærte forsoningsarbeid gjennom barne- og ungdomsårene. Det ble etter hvert Laurence Burn som måtte søke å helle olje på vannet.

Faktisk oppsøkte ektepar med problemer ham før han selv var blitt gift. Han var så god til å rydde opp i konflikter, men det forandret seg 18 måneder etter at han giftet seg.

– Før jeg giftet meg, hadde jeg ikke konflikt med noen, men etter at jeg giftet meg, fikk jeg oppleve store problemer. Da måtte det vel være kona som var problemet, foreslo han med et smil om munnen. Forsamlingen lo.

Poenget er at det er så lett å holde fred med mennesker man ikke trenger å ha nærkontakt med.

Burn kastet fram tanken om at når Gud jobber med mennesker, vil det synes i det menneskets forhold til seg selv, sin familie og sine kolleger. Hele hensikten med evangeliet er forsoning. Derfor vil mellommenneskelige forhold bli bedre der Gud får innpass.

– Når jeg opplever sinne mot noen, viser det at det finnes forhold i livet mitt som trenger Guds frelsende kraft, sa Burn. Derfor forkynner vi evangeliet gjennom den måten vi lever. Derfor er hver konflikt vi opplever, en anledning til å vise kraften i evangeliet.

Evangeliet er Guds respons på et problem som er helt forferdelig.

Konflikter oppstår også i kirken. Alvorlige konflikter. Hva er da forskjellen på konfliktene i kirken og konfliktene andre steder.

Den store forskjellen er at i menigheten møtes vi og ber om tilgivelse. Vi skaper forsoning. Når det skjer i kirken, er det en demonstrasjon av evangeliet vi forkynner fra talestolen.

– Vi kommer aldri til å utrydde konflikter i menigheten, men vi kan velge hvordan vi forholder oss i konfliktene. Vi kan forsterke konfliktene, eller vi kan håndtere konfliktene på en god måte.

I Adventist Frontier Misssions bruker de tre teknikker for å håndtere konflikt, selv om teknikkene slett ikke er noen mirakelkur.

Ofte møter vi konflikt med tre forutsetninger:

  1. Tanken at vi skal vinne og de andre skal tape
  2. Jeg har rett, han tar feil
  3. Bruk av makt er greit fordi motstanderen bruker makt.

Dersom vi reorienterer makten til å se sakene fra motstanderens perspektiv, vil vi kunne endre dynamikken i konflikten.

Prinsippene Burn tok fram, kommer fra boken Difficult Conversations.

Det første trinnet i å løse konflikter er å endre dynamikken fra en konkurranse til en samtale der du kan lære. Istedenfor å klandre andre, vil jeg først skjønne andres perspektiv. Da må vi også tenke over våre egne motiver. Hva vil jeg oppnå?

Den andre teknikken er å tenke over konflikten fra forskjellige perspektiv. Det finnes alltid to versjoner av fakta i en konflikt.

Ofte blir konfliktene drevet fram av den måten vi føler at konflikten påvirker vår egen identitet.

Hvordan ser denne situasjonen fra den andre personens synspunkt, og hvilke følelser har de i situasjonen. Hvordan ser faktaene ut fra den andre siden. Derfor trenger du å prøve å ta en samtale med den andre for å finne ut denne personens perspektiv. Du kan si: «Jeg vil gjerne forstå hvordan dette ser ut fra din side.»

Hver av partene vil se ting forskjellig. Men hvis de kan snakke om hvordan den andre ser saken, kan man kanskje fra to forskjellige historier komme fram til en tredje versjon av historien. Den er trolig nærmere sannheten enn versjonene fra de to partene.

Tilbake til nyhetsarkiv