Meny
Lukk
The Sandelins hadde for nylig en vellykket profetikunstustilling i Adventistkirken Hønefoss.
Foto: Widar Ursett/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Kunstutstilling til Guds ære

Profetisk kunst i Hønefoss.

Foto: Melvin Sandelin

Youtubere Melvin og Katja Sandelin har muligens begått en kunstutstilling som verden ikke har sett maken til – ikke fordi kunsten kvalitetsmessig overgår alt annet i verden, men fordi utstillingen i seg selv kan være unik. Det er selvsagt en sterk og noe oppsvulmet påstand, men tillat meg det, for noen ganger kommer store pakker i små esker.

Den 3. oktober fylte «The Sandelins» kirkesalen i Adventistkirken Hønefoss med malerier som illustrerer noen av de største profetiene i Bibelen. Det var en visuell spasertur gjennom Daniels bok og åpenbaringen, og ble toppet av et bilde av den seirende Kristus som rir over jorden på en hvit hest. Selv om hvert maleri var slående, var det likevel ikke enkeltbildet som stod i fokus, men den overordnede profetiske fortellingen de samlet sett formidlet.

Jeg har ikke hørt om noe lignende. Har du?

Publikum satte også pris på samlingen da de besøkte kirken på åpningsdagen. Og en av dem som studerte maleriene var ekstra berørt av symbolikken.

– Jeg blir så nysgjerrig av dette. Jeg vil veldig gjerne vite mer om budskapene i bildene.

Utstillingen bestod av 28 malerier organisert i sju avdelinger, skapt av kunstnere fra forskjellige land. Bildene var utstyrt med en liten forklarende tekst til hvert bilde, med tilhørende QR-kode. Koden åpnet videoer som forklarte mer om det bildene representerte. De sju avdelingene var kategorisert tematisk (på engelsk) for å vise de store linjene i profetiene fra Daniels bok og Åpenbaringen:

  1. The rise and fall (Daniel 2, 7, 8.)
  2. The supernatural war (Åpenbaringen 12:1-5)
  3. The antichrist revealed (Åpenbaringen 13:1-4)
  4. Trouble in the USA (Åpenbaringen 13:11-13)
  5. Armageddon (Åpenbaringen 17:1-6)
  6. The hero we need but don’t deserve (Åpenbaringen 7:9-11). Ekstralenke.
  7. The return of the king (Åpenbaringen 19:11-16). Ekstralenke.

Ideen om en slik utstilling meldte seg da Sandelin hadde noen undervisningstimer på Matteson Misjonsskole for over et år siden. En av elevene viste ham en gammel notatbok, der hun hadde tegnet inn en bjørn og en løve fra profetiene i Daniel og Åpenbaringen.

Det visuelle uttrykket var såpass inspirerende at ideen om en utstilling slo rot. Men Korona-problemer gjorde det nødvendig å forskyve planene. «The Sandelins» er imidlertid YouTubere, og har et uuttømmelig og umettelig behov for innhold til YouTube-kanalen sin. Profetiutstillingen var i utgangspunktet tenkt å være et innslag på kanalen deres, og en video vil etter hvert legges ut der.

«The Sandelins» er klar på at Guds budskap til verden kan formidles på så mange måter.

– Vi sitter ofte fast i gamle måter å formidle Bibelen på. Men vi tjener en veldig kreativ Gud.

Selv om utstillingen var tenkt å bidra til YouYube-kanalen, har den generert så mye begeistring og positive opplevelser, at den muligens må få et eget liv. Ingen faste planer er enda etablert for utstillingens fremtid, men det er forsiktig snakk om å gjøre den til en vandreutstilling som kan vises i ulike lokale adventistkirker.

Det hender at store utstillinger kommer i små lokaler.

Tilbake til nyhetsarkiv