Meny
Lukk
Foto: Hope Channel Norge

La oss feire

Vi har frihet til å velge evig liv.

Som innvandrer skal jeg ikke fortelle dere hva 17. mai betyr. Men jeg kan si at jeg gleder meg til mandag og feiringen av at vi i Norge lever i et fritt og demokratisk land, preget av verdier som respekt for hverandre og hva vi kan få til i felleskap. Jeg gleder meg også til å spise is og bruke tid med familien.

Sist Sabbat var det frigjøringsdag og flaggene vaiet for å minne oss om slutten av andre verdenskrig. Både grunnlovsdagen og frigjøringsdagen minner oss om hvor mye vi har å være takknemlig for. Vi må aldri ta vår frihet for gitt.

Visste du at vi som har tatt imot Jesus som vår frelser, har vår egen frigjøringsdag? Det er sabbaten og bør være minst like viktig som 17. mai, for Sabbaten er en ukentlig feiring, ikke bare av skapelsen, men også frelsen og nytt liv. Hør på denne versjonen av sabbatsbudet fra 5. Mosebok 5: Du skal gi akt på sabbatsdagen og holde den hellig. . . Husk at du var slave i Egypt da Herren din Gud førte deg ut derfra med sterk hånd og utstrakt arm.

Gud frelser fordi han elsker, og fordi han elsker, har vi frihet til å velge. Religionsfrihet er sentralt i de tre englers budskap – tanken om at Gud ikke tvinger noen, men ønsker lojalitet fordi vi elsker ham. Det er derfor adventister alltid har kjempet for religionsfrihet, ikke bare for oss selv, men også på vegne av mennesker som ikke tror som oss.

Det er derfor jeg blir opprørt når jeg leser, for eksempel, om saken til Mubarak Bala, en humanist i Nigeria som forlot Islam og kritiserte Muhammed på Facebook. Han har sittet nå i fengsel i et år uten å få saken behandlet i retten. Og hvis han kommer dit, kan han bli dømt til døden.

Gud tvinger ikke. Menneskelige systemer laget for å tvinge til tro er en vrangforestilling av Gud som av natur er kjærlighet og ga alt for å gi mennesker et valg.

Så la oss være takknemlig for friheten vi feirer på 17. mai. På sabbaten, la oss feire friheten til å velge evig liv, sikret av Jesu død og oppstandelse. Men la oss også være klar til å vise empati med mennesker som ikke opplever den samme friheten vi har. Og la oss være klar til å si ifra, på vegne av andre, uansett om vi er enig med dem eller ikke.

God sabbat og gratulerer med 17. mai, fra alle på unionskontoret.

Tilbake til nyhetsarkiv