Lukk
Tall Hisban kan være stedet der hovedstaden i kong Sihons rike lå. Nå vil det arkeologiske utgravingsstedet nyte godt av midler fra det nyopprettede legatet «Lawrence T. Geraty Community Archaeology Endowment».
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Legat etablert for å bevare fortidsminner i Jordan

Adventister bidrar til å opprette legat for å ta vare på arkeologiske utgravingssteder.

Et nytt legat med navn etter en av adventistkirkens mest betydningsfulle arkeologer, Dr Lawrence T. Geraty, er etablert. Hensikten med fondet er å finansiere bevaring av arkeologiske utgravinger. Ofte blir slike steder liggende som sår i terrenget uten nødvendig tilsyn.

Legatet som har fått navnet «Lawrence T. Geraty Community Archaeology Endowment», er etablert ved American Schools of Oriental Research, en ideell organisasjon etablert av universiteter som driver med arkeologiske utgravinger. Dette melder La Sierra University på sine nettsider.

Legatet er i øyeblikket på USD 30 000 med et mål om å øke størrelsen på fondet til 50 000 dollar. Det første stedet som skal få tildelt midler fra fondet er Tall Hisban sør for Amman i Jordan.

Geraty, som legatet har navn etter, har i flere tiår vært en toneangivende arkeolog i Adventistkirken. Han var med å etablere Madaba Plains Project, som inkluderer utgravninger på tre forskjellige steder i det sentrale Jordan: Tall Hisban, Tall Jalul, and Tall al-‘Umayri.

Da utgravningene i Tall Hisban begynte i 1968, hadde arkeologene under ledelse av Dr. Siegfried Horn et håp om å finne bekreftelse på at dette stedet var hovedstaden til Sihon, kongen i Hesjbon, som nevnes mange steder i Bibelen i forbindelse med Israelittenes frammarsj gjennom dagens Jordan etter utgangen fra Egypt. Til nå har man ikke funnet avgjørende bevis for dette.

Norsk-amerikaneren Øystein LaBianca har i mange år ledet utgravningene i Madaba Plains Project. Han har vært urolig for at de arkeologiske stedene gror igjen og forfaller etter at utgravingssesongen er over. Selv om de arkeologiske stedene eies av det Jordanske Ministeriet for Fortidsminner, har ministeriet ikke mulighet til å finansiere vedlikehold av alle de nesten 30 000 arkeologiske stedene i landet.

Siden 1996 har LaBianca regelmessig kommet tilbake til utgravingsstedene i Jordan for å sørge for å ta vare på utgravingsstedet samt grave i nye områder.

– Du må hele tiden rydde opp, og skilt må ettersees, forklarer LaBianca i en video om legatet som er opprettet.

– Poenget med legatet er å finansiere opplæring av lokale aktører slik at de kan ta vare på stedene og kanskje få noen inntekter gjennom å gjøre stedene tilgjengelige for turister, sier LaBianca.

Generell video om Tall Hisban finer du her.

Link til video om legatet.

Les om Madaba Plains Project!

Den opprinnelige artikkelen finner du her.

Tilbake til nyhetsarkiv