Meny
Lukk
Dr Allan Fjelmberg foreleser om diabetes på Livsstilsklubben i regi av Adventistkirken i Hønefoss.

Livsstilsklubb i Hønefoss

En gruppe på mellom 40 og 50 personer i alle aldre møtes en gang i måneden for å lære mer om sammenhengen mellom livsstil og helse.

Plantebasert kost er i vinden som aldri før, og motivene varierer mellom miljøhensyn, dyrevelferd og helsemessige fordeler. Stadig flere interesserer seg for å ta vare på helsen og legge om livsstilen, enten det gjelder kosthold, mosjon eller skadelige nytelsesmidler. Adventistkirken i Hønefoss har tatt dette et skritt videre ved å dra i gang en seminarserie de kaller Livsstilsklubben.

En gruppe på mellom 40 og 50 personer i alle aldre møtes en gang i måneden for å lære mer om sammenhengen mellom livsstil og helse. Ett av temaene er kostholdet, hvor plantebasert kost blir løftet fram som det beste for kroppen. Og for å demonstrere hvor delikat og velsmakende plantebasert kost kan være, starter hver seminarkveld med et vegetarisk middagsmåltid. Deltagerne uttrykker begeistring for dette – mange lar seg imponere over hvor godt det smaker og hvor variert plantebasert kost kan være. Fargerikt er det også.

Vi har tidligere arrangert seminarrekker med fire temakvelder i løpet av en måned på høsten, men følte behov for å skape mer kontinuitet, og bestemte oss for å lage et konsept i likhet med det som menigheten i Mysen har drevet i flere år. Vi møtes i underetasjen i kirka vår, hvor vi også har et kjøkken. Vi spiser først sammen, noe som skaper anledning til uformell kontakt mellom tilhørerne. Den som er ansvarlig for dagens måltid, presenterer hva vi får å spise, og etter måltidet deles oppskrifter ut.

Etter en times tid går vi over til dagens tema. Det starter med at vi deler ut spørsmål med relasjon til foredraget. Spørsmålene drøftes i grupper. Deretter slipper foredragsholderen til, etterfulgt av tid til spørsmål og svar. Temaene spenner vidt: Fra kosthold til fysisk og mental helse, med hovedvekt på hva vi selv kan gjøre for å ta vare på helsen. Vi legger ikke skjul på vårt kristne ståsted, men forsøker å unngå direkte forkynnelse.

Vi har hittil lyktes med å finne foredragsholdere innen egne rekker, vi er jo som et samfunn privilegert som har mange med kompetanse innen disse temaer. Som en avslutning på kvelden får vi gjerne et lite helsetips eller en praktisk demonstrasjon av hvordan man tilbereder en enkel vegetarisk rett. Hver deltaker betaler en avgift som kun skal dekke utgiftene til innkjøp av mat.

I tillegg til disse seminarkveldene arrangeres et vegetarisk matlagingskurs hver høst, også dette i Adventistkirken. Disse kursene er også svært populære. Hanne Fjelmberg, en av initiativtakerne til Livsstilsklubben, forteller at deltagerne er svært positive og engasjerte, og en stor del av dem har ikke noe forhold til kirken vår fra før. Hun har tro på at slike tiltak kan hjelpe folk til et sunnere liv, samtidig som det bidrar til å bryte ned fordommer mot menigheten og senker terskelen for å bli med på andre arrangementer i kirken.

Tilbake til nyhetsarkiv