Lukk
Reformasjonen var det åndelige temaet for årets landsleir for Adventistkirkens speiderkorps. «Martine» i skikkelsen til Melissa Myklebust fortalte hvordan hun opplevde reformasjonen og Martin Luther. Etter hvert kom hun til at avlatsbrevet hun hadde kjøpt, ikke var noe verd.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Luther på speiderleiren

Martin Luther og reformasjonen var hovedtema under årets speiderleir for Adventistkirkens speiderkorps. Gjennom dramatiseringer på morgenmøtene, bibelaktiviteter og forkynnelse på kveldsmøtene fikk speiderne høre de spennende historiene knyttet til reformasjonen.

Pastor Melissa Myklebust, assistent i ungdomsavdelingen, personifiserte på en effektiv måte ei ungjente på reformasjonens tid, og gjennom denne personen, som speiderne ga navnet Martine, forklarte hun de spenninger og oppdagelser folk på Luthers tid, opplevde.

Tor Tjeransen, leder for Adventistkirkens mediearbeid, var taler ved kveldsmøtene, og han utdypet temaene fra morgenmøtene med mange spennende historier. Speiderne fikk blant annet høre historien om hvordan Martin Luther som munk måtte spasere de 1 400 kilometrene fra Erfurt til Roma for å legge fram en sak for pavestolen. Turen tok to måneder hver vei og ble gjennomført midtvinters.

Det er alltid stor stemning i møteteltet når speiderne synger. Dette året var intet unntak. Det går i velkjente sanger som «Halelu, halelu», sanger som har vært sunget på speiderleire i mange tiår, men også i helt nye sanger.

I år var speiderleiren på Nordtangen Nasjonale Speidersenter ved Gran, et leirsted drevet av KFUK-KFUM. Stedet er utmerket for speiderleir med gode plass til troppenes leirplasser, god tilgang til materialer for bygging av leirinnretninger og en plass som ligger rett ved Jarenvatnet. Bading og kanopadling er alltid populært.

Du finner flere bilder fra leiren på ADAMS.

Årets leir hadde 160 speidere fra hele landet. De har vært ivrige til å bygge leirinnretninger av forskjellige slag. Hver dag har det vært en rekke forskjellige aktivitetstilbud. Det har vært tilbud om dekorering av T-skjorter, freesbeeturnering, kanopadling, klatring på bruskasser, håndverksfletting, laging av figurer i tovet ull og skinnarbeider.

Wera Woie fra Romerike tropp har ledet aktiviteten der speiderne kunne lage figurer med ull som de tovet selv. Tirill Solberg fra Mjøndalen tropp er en av dem som benyttet det tilbudet. Hun innrømmet at aktiviteten nok satte tålmodigheten litt på prøve. – Jeg synes det er stas å se at figuren blir ferdig, sa hun mens hun sydde på det siste øyet på en søt, liten mus med store ører.

Åsmund Fossum og Tellef Angelsen fra Mjøndalen er to av karene som var mest ivrige med å lære seg å jobbe med skinn under veiledning av Brita Molvig. De to kameratene hadde vært på plass på skinnaktiviteten tre dager på rad da vi snakket med dem. Da hadde de laget flere forskjellige typer flettede armbånd. – De ser fine ut når de er ferdige, og så er det kult å kunne dette, forteller Åsmund.

Anna Linnea Hverven fra Oslo har også laget noen flotte ringer til speiderskjerf og armbånd i skinn. Hun har valgt en teknikk med preging av mønstre i skinnet ved hjelp av spesielle jern. Hun synes også at det hun kan lage i skinn, blir så fint.

Men en speiderleir er mye mer enn leirinnretninger, bibelundervisning og håndverksferdigheter. – Det sosiale er det aller viktigste for mange av våre speidere, forteller Rebecca Hofseth, en av lederne for Oslo tropp. Hun har med seg flere speidere uten bakgrunn i Adventistkirken. De finner seg godt til rette med opplegget på årets speiderleir.

Under markedsdagen på torsdag ettermiddag samlet speiderne inn 23 000 kroner som skal bidra til utvikling av speiderkorpset i Litauen. Planen er at speidere fra Litauen skal komme for å være med på den norske speiderleiren neste år.

Neste år blir speiderleiren også samme uke som i år, og den vil bli i Søgne ved Kristiansand.

Bilder fra årets speiderleir finner du her.

Tilbake til nyhetsarkiv