Lukk
Gjødselselskapet Yara inviterte til samtale om matproduksjon og bærekraft under Arendalsuka. Paneldeltakere f.v.: Morten Aasland, Seniorrådgiver, tidligere ambassadør til FN i Roma, UD; Bård Ludvig Thorheim, Stortingsrepresentant (H), Stortinget; Svein Tore Holsether, Konsernsjef, Yara International ASA; Trine Lise Sundnes, Stortingsrepresentant (Ap), Stortinget; Karoline Andaur, Leder, WWF Norge; Sigrid Hjørnegård, Generalsekretær, Norges Bondelag; og moderator Jon Georg Dale, Partner, First House.

Mat nok til alle på Arendalsuka

Tor Tjeransen deler noen personlige inntrykk fra Arendalsuka. Dette er hva han fikk med seg mandag.

Arendalsuka begynte på den best tenkelige måten med sol fra skyfri himmel mandag 12. august. Folk fra Adventistkirken i Arendal var på pletten og hjalp til med å sette opp Adventistkirkens stand. I år står vi rett ved siden av Misjonskirken. Litt humoristisk sagt kan vi si at folk kan få innspill både fra Misjonskirken og «Mosjonskirken». På vår stand er vi jo opptatt av både frelse og helse.

Det er alltid hyggelig å stå på stand og snakke med folk om det Adventistkirken driver med. Som vanlig var Monica de Lange i full sving med å servere smaksprøver på vegetarisk mat. Det hun serverer, har stor tiltrekningskraft. Og de som ønsker det, får med seg både oppskrift og et nummer av Sunnhetsbladet, hvis de ønsker det.

På den andre siden av teltet deler vi ut Veien til Kristus og Den store striden. Der har vi også profilert ADRAs viktige arbeid.

Mandag klarte jeg å få med meg noen av de mange debattene og foredragene som arrangeres i Arendal denne uken.

Jeg satte meg ned for å høre på debatten om matsikkerhet. Det var gjødselselskapet Yara som var arrangør. Dette temaet opptar oss som deler ut Sunnhetsbladet, for hva vi velger å legge på tallerkenen vår spiller en stor rolle når spørsmålet er «Hvordan skal vi skaffe mat nok til verdens befolkning?»

Matproduksjon på den ene siden. Natur, biomangfold og klima på den andre siden. Hvorfor er dette viktig for Yara?

Konsernsjef Svein Tore Holsether svarte på det.

– Det er fordi dette er i kjernen av det Yara holder på med og bedriftens målsetting: Å bidra til å dyrke nok mat på en bærekraftig måte, forklarte han og la til at løsningen på spørsmålet ligger i bondens åker.

Han refererte også en samtale han hadde hatt med USAs utenriksminister Anthony Blinken under World Economic Forum i Davos. Der skulle Blinken snakke om jordhelse. «Hvem skulle trodd at jeg som utenriksminister skulle være opptatt av jordhelse,» sa Blinken, som ga denne begrunnelsen: «Hvis vi ikke har jordhelse, har vi ikke matsikkerhet, og har vi ikke matsikkerhet, har vi ikke sikkerhet.»

Matsikkerhet er altså et stort og viktig globalt tema.

Generalsekretæren i WWF, Karoline Andaur, advarte mot å la samtalen gå i fella om at dette handler om å spise mindre kjøtt eller ikke.

For meg som nettopp hadde stått og delt ut Sunnhetsbladet på vår stand, var det litt skuffende.

Ifølge Our World in Data brukes 80 % av verdens dyrkede areal til beitemark, dyrke dyrefor, lage biodrivstoff og klesproduksjon. Dette arealet er like stort som Nord-Amerika og Sør-Amerika samlet, men står for kun 17 % av verdens kalorier og 38 % av verdens proteiner.

Selv om dette misforholdet mellom arealbruk og matproduksjon ikke ble drøftet i samtalen, er det nødvendig at våre valg av matvarer blir en vesentlig del av samtalen om hvordan vi skal mette verdens befolkning.

Det viktige jeg tok med meg fra Yaras arrangement var at et stort og viktig firma så tydelig har bærekraft som en drivkraft i sitt arbeid.

Da dagen var i ferd med å rundes av, ruslet jeg bort til Arendalsukas Food-Court. Der ble jeg møtt av en auropall malt i Arendalsukas orange farge og følgende melding: Her griller vi burgere, ikke politikere.

Med det budskapet i hodet valgte jeg meg en vegan burger produsert av et lokalt cateringfirma. Velsmakende, mettende og bærekraftig.

På en annen av pallene ved Food-Courten stod det følgende: Hva vil du spise? – et slags lokalvalg…

Så sant. Valget er ditt. Velg noe som er godt både for deg og for kloden.

Et av budskapene på Arendalsukas Food Court. Mat er også en form for lokalvalg. Foto: Tor Tjeransen / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Vil du lese mer fra Arendalsuka? Sjekk ut Taco på menyen under Arendalsuka (tirsdag), Ikke note tøys med bistandskronene (onsdag) eller Dette bør du spise – Nye kostråd (torsdag)

Tilbake til nyhetsarkiv