Meny
Lukk
Max Mace grunnla Heritage Singers. Han døde 4. november, 2020, en dag før han ville fylt 83 år.
Foto: Annette Biggers

Max Mace er død

Grunnleggeren av Heritage Singers døde 4. november, 2020. Han ble 82 år.

Da den amerikanske musikkgruppen Heritage Singers ble grunnlagt i 1971 av Max Mace og kona hans, Lucy, kunne de ikke vite hvor mye gruppens musikk ville komme til å bety for adventister og andre kristne over hele verden gjennom flere tiår. Gruppen ga ut mer enn 100 plater og spilte i 7000 konserter og TV-program. Sanggrupper oppstod over hele verden, inkludert i Norge, inspirert av Heritage Singers. Nå er Max Mace død, men musikken er mer tilgjengelig enn noen gang på Spotify, YouTube, plater og kassetter som måtte befinne seg i de tusen hjem. Den siste sangen han spilte inn var «I`ll be home for Christmas» til Heritage Singers nye juleplate.

Til Norge kom Heritage som et livsnødvendig friskt pust, aller først flybåren på LP-plater med folk som hadde vært i USA. På 70- og 80-tallet var det mulig å kjøpe platene til Heritage på Lutherstiftelsen i Akersgata og andre kristne bokhandlere. Vi lærte sanger som «Come along», «Side by side» og «Lighthouse». Vi forstod at det gikk an å være adventist og samtidig like musikk som låt litt mer som ABBA og litt mindre som Bach. Selv kan jeg gi æren til Heritage Singers for at jeg ikke bare lærte nye sanger, men også harmonisering, engelsk og en form for dirigering. I hvert fall kunne det ligne på dirigering der jeg stod og peivet med armene foran stereoen hjemme. Helt normalt for en tenåring fra Skjetten. Budskapet i de evangeliske sangene gikk rett til hjertet og formet troen.

Max Mace bar Heritage singers med sin stemme og ledelse, sin sans for klang og harmonier. Likevel håper jeg at arven han etterlater seg, vil inspirere gruppen til å fortsette i mange år. Det blir interessant å følge Heritage Singers videre med etablerte og talentfulle musikalske ledere som Art Mapa, Tim Davis og datteren Val Mace.

Tilbake til nyhetsarkiv