Lukk
Victor Hulbert, leder for kommunikasjonsavdelingen i Adventistkirkens Trans-Europeiske Divisjon under filming av dokumentaren om Codex Sinaiticus ved Katarinaklosteret i Sinai. Sindre Hammersbøen på kamera, Silja Leknes sikrer lyden.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Ny dokumentarserie filmet i Sinai

I en avsidesliggende dal på Sinai-halvøya, ligger et kristent kloster som har motstått tidens og historiens herjinger siden 565 e.Kr. Det er et av verdens eldste klostre i drift, og det er fylt med skjulte skatter.

Pilegrimer og turister fra hele verden strømmer til for å besøke Katarinaklosteret, og noen vil gå turen opp til toppen av Jebel Musa (Mosesfjellet), som ligger like bak klosteret og ifølge tradisjonen regnes som Sinaifjellet. Men de færreste får komme inn og se den enorme samlingen av gamle manuskripter godt bevart i klosterbiblioteket.

Fra torsdag 2. september vil dette endre seg for et internasjonalt publikum. Da blir den engelskspråklige versjonen av dokumentaren om Codex Sinaiticus lansert. Den norske versjonen av programmet ble lansert på Hope Channel Norge våren 2020.

Programmet vil ta seerne med på et sjeldent besøk inn i Katarinaklosteret for å møte pater Justin, hovedbibliotekar for en samling med over 2 300 gamle manuskripter. Mens pater Justin deler historien om de gamle bibeltekstene som ble oppdaget der, sier han: «Dette er ikke bare historiske tekster, dette er levende tekster», og påpeker at når man kjenner historien, styrker det troen i dag.

I en samproduksjon mellom Hope Channel Norway og Den trans-europeiske divisjon, tar Tor Tjeransen og Victor Hulbert deg med på en inspirerende reise. Ikke bare inn i klosteret, men også med en serie kortere videoklipp som gjenopplever de bibelske beretningene om Moses og Israel barn, og bringer moderne innsikt til deres inspirerende, og noen ganger krevende, historie.

Filmingen

Det var ikke lett å filme disse programmene. Men med omhyggelig forberedelse, bønn og utholdenhet jobbet Hope Channel Norge hardt for å få alle nødvendige tillatelser til å filme i denne historisk viktige regionen, der Egyptiske myndigheter er svært nøye med sikkerheten. Selv med de nødvendige tillatelsene, var det et svar på bønn å få passere forbi de egyptiske sikkerhetsstyrkene. Kort tid i forveien hadde de avvist et filmteam fra en stor internasjonal nyhetsorganisasjon.

Silja Leknes og Sindre Hammersbøen arbeidet utrettelig med kamera og lyd for å gi seerne tilgang til så sjeldne opptak. De hadde også gleden av å bære utstyret til toppen av Sinaifjellet. I et av filmklippene spøker Tjeransen med at han godt kunne forstå hvorfor Moses ble der 40 dager og 40 netter etter å ha forsert alle høydemetrene.

Det var et eksperiment å arbeide sammen tospråklig, men ettersom begge programlederne lærte av hverandre og utfylte hverandre, tror vi at arbeidsformen lett kan gjentas i fremtiden og brukes av andre produksjonsenheter.

Et positivt vitnesbyrd

Dokumentaren og de tilhørende korte videoene, Moments from Sinai, er mer enn bare en reiseskildring eller historisk reise. Da Hulbert og Tjeransen så den spektakulære solnedgangen fra fjelltoppen, delte de historien om Moses og Guds trofasthet med et ungt australsk par som hadde gått opp til toppen, men visste svært lite om Bibelen. Den livlige samtalen under nedstigningen førte til at paret ønsket å utforske historien videre. Det er også formålet med serien. Utforsking og oppdagelse fører til trosutvikling, og hjelper folk å utvikle tillit til Skriften og, enda viktigere, den Gud som Skriften åpenbarer.

Solnedgang fra Sinaifjellet. Mange turister går opp i nattemørket for å se soloppgangen. Da er det ofte trengsel på toppen. Ved solnedgang er det ofte bare noen få mennesker som nyter utsikten. Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Takk

Moments from Sinai vil bli fulgt opp senere i år med en annen serie filmet i Jordan. Generalkonferansens kommunikasjonsavdelingen arrangerte en mediekonferanse i Jordan for to år siden. Reisen til den konferansen gjorde filmingen mulig. Det er vi takknemlige for. Stor takk går også til egyptiske og jordanske myndigheter for deres tillatelser og til det Bibelselskapet i Egypt for deres hjelp.

Publisering

Codex Sinaiticus: A journey in Biblical discovery utgis den første uken i september på TEDs YouTube-kanal, og en rekke andre plattformer. Moments fra Sinai blir deretter utgitt på ukentlig basis til slutten av oktober. Den norske versjonen av dokumentaren er allerede tilgjengelig på Hope Channel Norway.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Trans-Europeisk Divisjons webside. Adventist Review har også en versjon av artikkelen.

Tilbake til nyhetsarkiv