Lukk
Adventistkirkens norske union innviet Betel menighet til et Centre of Influence i Oslo, den 7. mars. Hovedtaler var unionslederen, Victor Marley.

Nytt Centre of Influence innviet i Norge

Adventistkirkens kall til å evangelisere Oslo er like sterkt i dag som i 1878.

Den eldste aktive adventistkirken i Europa redefinerer seg selv for å møte behovene til et Oslo i stadig endring. Bygget som ble oppført i 1885, huset en gang en voksende menighet, et trykkeri og et sanatorium.

Forlagsvirksomheten og sanatoriet er nå borte. Det gamle sanatoriet er i stedet bygd om til moderne hybler som gir husrom til studenter med tilknytning til Adventistkirken. Betel menighet, som i sin tid tangerte 500 medlemmer, registrerer nå rett over 100 besøkende.

Behovet for gjennomslagskraft i den sekulære hovedstaden står høyt på agendaen.

«Folks åndelige behov er like ekte i dag som den gang menighetens grunnlegger, John G. Matteson, evangeliserte Oslo», sier menighetens seniorpastor, David Havstein. Matteson hadde et lydhør publikum i 1878. Havstein understreker at interessen for det åndelige fremdeles eksisterer, men at mennesker må kontaktes på forskjellige måter.

«Denne kirken kan være et lys i Norge, spesielt nødvendig når november dukker opp i kalenderen,» uttalte unionsleder, Victor Marley. Han snakket under innvielsen, sabbaten den 7. mars, og bemerket at Gud møter mennesker der de er. Han siterte Romerne 10:15 og poengterer, «Hvor vakre de er, føttene til dem som bringer godt budskap!»

Betel tilbyr nå gratisundervisning for innvandrere som vil lære seg norsk, kurs i matlaging, en lørdagskveld Mocktailbar og en samtalekafé. Dette er bare starten på det de håper vil bli et større program etter hvert.

Delfred og Hanna Onde er begge elever i norsktimene og er ledere for senteret. I likhet med Matteson er de også engasjerte misjonærer, etter å ha tjenestegjort i Estland og flere andre land før de ble invitert til Oslo. Deres erfaring med å etablere et Centre of Influence i Tallin, Estland, er uvurderlig når de bidrar til å sette nytt liv i denne gamle kirken.

Ikke at alle medlemmene er gamle. Den yngste i ledergruppen er Beth Martin, som studerer idrettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun er begeistret for Mocktail-baren som serverer alkoholfrie cocktailer sammen med et vell av brettspill, bordtennis og aktiviteter – et attraktivt sted for studenter.

«Du kan se rett inn i møterommene fra fortauet utenfor. Forbipasserende så hva vi gjorde, ba om å komme inn – og ville vite når neste arrangement skulle være,» uttalte Beth. Hun tror det vil bli veldig populært.

Det er også sant om språkskolen, ledet av videregående lærer, Grethe Opsahl Deakon. Den vokser for hver uke og kjører nå med maks kapasitet. Det er behov for flere frivillige lærere. Teamet blir også oppmuntret av elever som fortsetter på andre programmer. Etter bare noen uker har to damer allerede begynt å gå i kirken fordi det er et bra sted å øve seg i norsk. Andre melder seg på de internasjonale matlagingsklassene.

Pastor Rolf Andvik er leder for Østnorsk distrikt. Han la vekt på at dette er et lokalt kirkeprosjekt.

«Det må komme fra dem,» sa han. «Vi støtter det fullt ut, og vi er like takknemlige for støtte fra Union, Division og Generalkonferensen, men det er på lokalt nivå der forskjellen gjøres.»

«Vi kunne selge dette bygget,» bemerket han og beskrev de alvorlige utfordringene med parkering i sentrum. Samtidig, konstaterer han, er det en sentral adventisttilstedeværelse i Norges hovedstad – og en by som har en sterk fokus på miljøvern, noe som passer inn i adventistfilosofien. «Det er en sterk tro på at dette er stedet vi trenger å være, og stedet der Gud kan gjøre en forskjell,» sa han.

Innvielsesgudstjenesten fant sted bare et par måneder etter at senteret begynte å fungere, og mens noe oppussing fortsatt gjenstår. Imidlertid er det en sterk tro på at Betel, sammen med de to andre kirkene i Oslo, har et kall til å gjøre Gud kjent for byens 675 000 innbyggere.

Tilbake til nyhetsarkiv