Lukk
Victor Marley i hvit skjorte til høyre. Dype samtaler over bordet hører med til styremøtene.
Foto: Victor Hulbert

Rapport to fra TED-møtene

Om Jerusalem, disippelskap og emosjonell helse.

Da er TEDs vinterstyremøte ferdig for i år. Jeg har allerede rapporterte fra de første 2 dagene. De siste dagene var fylt med rapport fra avdelinger og lanseringer av nye fokusområder og initiativer. Og så var det Sabbat – tid til å tilbe sammen. Her er noen høydepunkter:

Det viktigste først: et møte med Gud
Den nye Jerusalem er en oppfyllelse og ferdigstillelse av det Gud har begynt i menigheten, sa Artur Stele, leder for Generalkonferensens (GC) Biblical Research Institutt, til oss på Sabbatsformiddag. Det var inspirerende å høre Steles utleggelse av teksten fra Åpenbaring 21, og hvordan, med hjelp av det greske språket, han kunne vise til mange koblinger mellom dette kapittelet om Det nye Jerusalem og bildet av menigheten slik den er presentert i Det nye testamente.

Blant disse ordene var «bruden», ofte brukt om menigheten, men her brukt om den hellige byen, gjort i stand og pyntet for Gud. Bruden skulle fylle verden med lys fra Gud som bor midt i byen. Den er omringet av Guds ord, representert av de høye og beskyttende murene rundt byen. Han ba oss ikke mistolke disse murene. De er ikke for å holde mennesker ut, fordi det står at de 12 portene er alltid åpne. Slik skal det være med menigheten. Alltid åpen – et felleskap der Guds herlighet alltid er tilgjengelig.

Den herligheten skal fylle verden og skape alt på nytt. Dette ble understreket, sa Stele, av at lengden på byens murer er den samme som avstand mellom Jerusalem og Roma.

Dette er da menighetens oppfyllelse. Men hvordan kan vi være sikker på det når vi se alt som skjer både i og rundt menigheten? Steles svar på det var å minne oss om vers to, hvor bruden er gjort i stand og pyntet, ikke av seg selv, men av Gud selv! «Det er skjedd!» sier Gud, «Jeg er Alfa og Omega, begynnelsen og enden». Vi kan derfor se fremover uten frykt og bekymring, konkluderte Stele, fordi det Gud har begynte vil han gjennomføre.

Det var en inspirerende tale vi fikk høre, og jeg ble glad og velsignet av at vi har gode teologer i menigheten som fortsatt søker etter lys, og graver dypere i Guds ord. Sabbaten ble også preget av bønn. Vi delte utfordringer og byrder, og ba også for hverandre og hverandres familier. Jeg kan rapportere at det er en god ånd i vår divisjon. Jeg opplever at hele teamet er fokusert på menighetens oppdrag og de vi vil nå med et sant bilde av Gud og det håpet bare han kan gi.

Disippelskap i fokus
Det ble rullet ut flere initiativer som viser en god retning i TED. På grunn av fjorårets fokus på fostring og medlemsbevaring, har Simon Martin (TED) og Gavin Anthony (Island Misjon) jobbet med noen ressurser for å utruste oss i prosessen med å hjelpe medlemmer til å bli disipler.

Målet er å vise at som disipler forplikter medlemmer seg til å skape relasjoner som fører til forvandlende felleskap (Salmene 147:2-3; Sakarja 2:6-7; Esra 1:2; 1 Korinterne 6:19; Åpenbaringen 18:4). Slike felleskap åpenbarer Guds herlighet offentlig (2 Mosebok 40:34-38; 1 Korinterne 4:9) fordi den gjenoppretter Guds bilde i ufullkomne mennesker (Romerne 8:29; 2 Korinterne 44:4-6; Galaterne 4:19; Kolosserne 3:10).

I årene som kommer vil vi høre mer om dette.

Gabor Mihalec. Foto: Victor Hulbert.

Emosjonelle helse
En av de beste presentasjonene var av Gabor Mihalec, en pastor og psykolog fra Ungarn, som var på Sommerstevnet for noen få år siden. Han hadde en presentasjon om behovet for å jobbe for sunne menigheter og sunne disipler, som vet hvordan de skal bygge relasjoner, lytte til hverandre, ta ansvar for sine egne følelser og emosjoner, og hvor alt dette er noe vi snakker om i menigheten. Han viste til statistikker som dokumenterer hvor mye skade mennesker og menigheter gjør når de ikke vet hvordan de skal håndtere dårlige opplevelser, uenighet, følelser, osv.

Emosjonell helse bidrar til balanserte disipler, sa han, som igjen leder til sunne felleskap, som til slutt fører til vellykket misjon. Det er ikke sikkert jeg har klart å oversette alt like bra, men her er et forsøk å oppsummere hans hovedpoeng.

Emosjonell helse kommer fra:

  • Å kunne akseptere og behandle sår fra fortiden
  • En mening med livet som er større enn omstendighetene rundt oss
  • Evnen til å regulere ens egne emosjoner
  • Å kunne, ved behov, utsette emosjonell tilfredstillelse
  • Å kunne tenke det beste om andre
  • Evnen til å være fleksibel når man møter utfordringer
  • Å kunne utrykke følelser og behov på en måte som er ærlig, men som ikke dømmer andre
  • Et personlig forhold til Jesus

Verdibaserte menigheter
Det siste av de initiativer som ble løftet opp var iCOR (intergenerational church of refuge). Intensjonen bak iCOR er å hjelpe menigheter til å bli kjent med verdiene de tror på. Når disse verdiene er identifiserte, vil iCOR hjelpe en menighet å leve dem ut i alle forhold og i alt menigheten gjør og bestemmer. Det er stor tro på at dette initiativet kan hjelpe menigheter til å bli mer autentiske, kjærlige og inkluderende, slik at mennesker kan møte Guds nåde og kraft i deres liv.

Konklusjon
Så da var møtene ferdige for i år. I tillegg til gode presentasjoner og anledningen til å representere vår union i noen viktige saker, var det fint å kunne fortelle litt om hvordan Gud leder vår menighet i Norge. Med vårt fokus på Alle engasjert, og betydningen av arbeidet i den lokale menighet, har vi sett litt vekst det siste året. Det feirer vi, og takker Gud for.

Tilbake til nyhetsarkiv