Lukk
Paul Kagame, Rwandas president, og Ted Wilson, Generalkonferensens leder, avduker plaketten til minne om åpningen av det medisinske fakultet i Kigali, Rwanda, mandag, 2. september 2019.
Foto: Jonatan Conceicao/ADAMS

Rwandas president innvier Adventistkirkens nye medisinske fakultet.

Paul Kagame lover støtte til et universitetssykehus i fremtiden

Rwandas president, Paul Kagame, og Ted Wilson, leder for Adventistkirken globalt, innviet nylig en skole for medisinske studier i Den østsentralafrikanske divisjon.

Innvielsen av Adventistkirkens medisinske fakultet i Kigali, Rwanda, 2. september 2019. Senteret er oppkalt etter den eneste adventistmisjonæren som er begravet i Rwanda: Adrian Paul Cooper. Foto: Jonatan Conceicao/ADAMS.

Det nyåpnede vitenskapssenteret som huser det medisinske fakultetet ved Adventist University of Central Africa (AUCA) i Kigali har fått navnet Adrian Paul Cooper Science Complex. Senteret er oppkalt etter den eneste adventistmisjonæren som er begravet i Rwanda. Adrian Paul Cooper kom til Rwanda på begynnelsen av 1980-tallet og var leder for fakultetet for handelsstudier (business) ved adventistenes universitet. Cooper omkom, 35 år gammel, i en frontkollisjon med en lastebil i juli 1990. Han etterlot seg kona, Ann, og tre sønner på åtte, seks og tre år. Både kona og de tre sønnene til Adrian Cooper var til stede ved innvielsen av det nye medisinske fakultetet i Kigali.

Eustace Pennicook, leder for universitetets medisinske studier, fremhevet skolens fire faser og forklarte at den første fasen nå var fullført. Denne fasen er sammensatt av fire hoveddeler, inkludert et kompleks for vitenskapelige studier med ni laboratorier og smarte klasserom, en moderne kafeteriabygning, et oppdatert internat og et moderne gjestehusområde.

Blasious Ruguri, leder for Den østafrikanske divisjon, takket Kagame som så raskt hadde oppfylt løftet om å tilby asfaltert vei fram til skoleområdet. Han minnet også om at prosjektet var større enn det den lokale økonomien tillot. Han takket derfor Syvendedags Adventistkirkens generalkonferans for å støtte dem med midler fra kollektinnsamlingen den 13. sabbat i 2016. Han takket også kirkemedlemmer fra 11 land i hele regionen. Han ga uttrykk for behovet for å utvide skolen med andre fasiliteter, hovedsakelig et universitetssykehus.

Wilson gratulerte den nyetablerte institusjonen og takket Kagame for å ha støttet Syvendedags Adventistkirken med infrastruktur og religionsfrihet. Han berømmet også Kagame for tilliten han viste Syvendedags Adventistkirken da han oppfordret dem til å ta på seg dette prosjektet.

«For et privilegium det er å få være med å innvie det medisinske fakultetet i Den østsentralafrikanske divisjon i Kigali, Rwanda,» sa Wilson. «Denne skolen vil være en enorm velsignelse for det østlige sentrum av Afrika når studentene får en medisinsk utdanning av høy kvalitet, og kombinerer den med et åndelig fokus.»

Wilson utfordret skoleledelse til ikke være fornøyd med bare vakre bygninger, men til å fylle dem med kvalitetsopplæring. Han ba om velsignelse over skolen og Rwanda, og minnet om at det ikke er plass stolthet og arroganse i vellykkede prosjekter.

«Vi kan være glade for vakre bygninger, men i virkeligheten er dette bare begynnelsen. Hvis du skal utrette noe ved hjelp av utdannelse, trenger du mer enn vakre bygninger. Det er i klasserommene det skjer».

«Gud vil bruke denne skolen og de ferdigutdannede studentene når de følger i mesterlegenes fotspor for å fremme et helhetlig helsearbeid som forbereder mennesker fysisk, mentalt, sosialt og åndelig for Kristi snare komme,» sa Wilson.

Kagame, som ble ledsaget av sin kone Jeannette, berømmet Adventistkirken for å gjøre helse til en av pilarene i sin evangelisering og utvikling. Han roste også adventistene i Rwanda for å ha bidratt til utviklingen av landet i 100 år. Angående medisinskolen takket han kirken for å være en ærlig samarbeidspartner med regjeringen i Rwanda. Til stor applaus lovet han i tillegg å skaffe land og penger til å bygge et universitetssykehus. «Vi skal arbeide sammen med dere for å sørge for at universitetssykehuset blir virkelighet før noen hadde tenkt seg. Vi skal finne en tomt, og vi skal finne pengene. Dette får vi til.»

Det splitter nye medisinske fakultetet drives av Adventist University of Central Africa (AUCA) på Masoro Campus i byen Kigali. Det blir det andre i sitt slag på det afrikanske kontinentet og det sjuende i Syvendedags Adventistkirken globalt.

Syvendedags Adventistkirken i Rwanda teller ca. 900 000 medlemmer og spiller en betydelig rolle i en befolkning på 12,2 millioner innbyggere. Sabbaten 31. august feiret adventistene i landet at det er 100 år siden de første adventistmisjonærene kom til landet.

Tilbake til nyhetsarkiv