Meny
Lukk
Arne-Kristian Andersen, pastor for Adventistkirken i Bergen gjør seg klar til å tale på direktesending fra en nesten tom kirke første sabbat etter at regjeringen innførte strenge tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset.
Foto: Malin Andersen/ADAMS

Sabbaten strømming ble normen

Stengte kirker leverte direktesendte gudstjenester.

Sabbaten 14. mars 2020 var dagen strømming ble den nye normen for deltakelse på gudstjenester. Adventistkirker over hele landet var stengt for å begrense koronasmitte.

Til tross for stengte kirker, var mange pastorer og frivillige i sving for å sørge for strømming av gudstjenester. Det var et ekstra kjærkomment tilbud til familier som holdt seg hjemme for å begrense faren for smitte.

Sabbaten viste at kreativiteten boblet hos flere pastorer.

På eventyr med Rufus

Pastorparet May Anette og Damiano Tallini laget videoen «På eventyr med Rufus». Hånddukken Rufus er en kålorm som bor i Adventistkirken i Sandnes. Han inviterte barna til å feire sabbat med ham.

Rufus sang av full hals, og etterpå bød han på en dramatisert fortelling av historien om Abraham og Lot som dro til et nytt land. Der måtte de dele på beiteområdene.

Videoen med Rufus er myntet på barn opp til seks år og tar utgangspunkt i undervisningsopplegget GraceLink. I det materiellet er fokuset på sentrale bibelhistorier der aktualiseringen berører nåde (Guds kjærlighet til oss), tilbedelse (vi priser Gud for hans omsorg), fellesskap (kjærlighet overfor andre) og nåde i handling (vi følger Jesus).

Både May Anette og Damiano Tallini er pastorer. De laget videoen hjemme i sin egen stue, og er klar til å lage flere episoder i ukene som kommer. Ekteparet i Sandnes har åpenbart hatt det moro med å lage videoen med May Anette som gir stemme til hånddukken Rufus.

– Dette er noe flere kan gjøre, men det tar tid, forklarer Damiano. Han forteller at det tok ekteparet fem timer å lage sju minutter video. Bakgrunnen var en animasjon lastet ned fra Igniter Media. Den viste de på TV skjermen. De sørget for ekstra lys i stua med indirekte belysing fra noen bygningslamper.

Andakt fra kjøkkenet

Fredag fikk pastor Daniel Pel ideen til å sende en live video fra sin Facebookside sabbats formiddag klokka ti. Den fikk stor oppmerksomhet.

– Vi har blitt overrasket over hvor mange personer som har sett denne videoen, forteller Daniel, som forteller at søndag morgen var det over 2000 personer som hadde sett videoen og over 40 land var representert blant dem som hadde fulgt oppfordringen om å skrive hvor i verden de befant seg.

– Jeg var ikke klar over det da jeg sa det, men oppfordringen til å bruke kommentarfeltet og skrive hvilket land de kommer fra, har gitt videoen mye større rekkevidde. Så var det noen som tipset meg om å endre innstillingen for videoen fra å være synlig bare for venner til å være offentlig. Da tok det skikkelig av.

Det viktigste var selvsagt budskapet Daniel Pel delte via Facebook hjemme fra kjøkkenet. Han tenkte om det var historier i Bibelen om folk som var innestengt. Erfaringen til Paulus som satt to år i husarrest har likhetspunkter med det store deler av verden opplever i disse koronatider.

– Poenget er at det gode budskapet ikke ble sperret inne, selv om Paulus satt i husarrest. Det nådde ut til mange andre, sier Pel.

Videotaler fra tomme kirker

Flere adventistkirker i Norge tilbød publikum strømming av taler. I Bergen sørget en liten gruppe medlemmer for å gi talen til pastor Arne-Kristian Andersen en flott ramme.

– Det var en litt spesiell følelse å tale for en så tom kirke, sa Andersen etterpå. Men det er viktig å vise folk at menigheten fortsetter, selv om vi ikke kan samles i kirken.

Pastor David Havstein var en av dem som så direktesendingen fra Bergen, der Andersen tok utgangspunkt i teksten i Johannes 10 om Jesus som døren inn til sauene. Havstein gir kollegaen i Bergen ros for en aktuell tale i dagens situasjon.

– Poenget med Jesus som beskytter sauene, var en veldig fin forsikring om at Jesu nærvær i en vanskelig tid.

Gudstjeneste gjennom direktestrømming vil bli normen de nærmeste ukene. Vi må innrette oss etter helt nye forutsetninger og bruke kreativiteten til å være kirke på nye måter.

Du finner oversikt over direktesendinger fra adventistkirken i Norge her.

Tilbake til nyhetsarkiv