Lukk
Margareth Anker har skrevet boken om Sølve Fiskesprett. Den handler om en gutt som opplever å bli satt utenfor, fordi han har hjertefeil.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Skriver til barn om utenforskap

Sølve har hjertefeil, og de andre elevene tenker at han er svak.

Sølve Fiskesprett står og kjenner på hvor vondt det gjør å alltid bli valgt sist, når lagene velges i gymtimen.

Sølve er ikke alene om å kjenne på hvordan det er å bli satt utenfor, ikke bli regnet med. De følelsene vil Margareth Anker hjelpe barn med i boka om Sølve Fiskesprett, gutten med hjertefeil og som elsker å lage fiskesprett med flate steiner på blankt hav.

Margareth Anker er sykepleier og arbeider på akuttmottaket ved Arendal sykehus. Opp gjennom årene har hun møtt mange barn og sett mange redde øyne.

– Barnas øyne gjør størst inntrykk på meg. De er kroppens speil, og i dem ser jeg om de har frykt eller glede.

Anker skriver om barn og utenforskap i Sølve Fiskesprett, en bok hun har skrevet for å hjelpe barn. Boken utgis på Norsk Bokforlag og er den første i en serie bøker med fokus på barns helse. I alle bøkene vil utenforskap være et tema. Anker skriver ut fra egne erfaringer, for i tillegg til mange års arbeid i sykehus, har Margareth Anker selv en datter med hjertefeil. Hun ble operert, og det gikk heldigvis godt.

Boken om Sølve Fiskesprett ble lansert på en forestilling med bokas innhold som tema. Det skjedde i Arendal kulturhus med en stor flokk spente barn som publikum. Anker har laget en forestilling som hun nå skal reise rundt med.

– Jeg må møte barna og dramatisere boken, sier Anker. Det gjør hun gjennom høytlesning, musikk, dialog og dans for å engasjere barna gjennom alle sanser. Barna blir trukket inn i forestillingen for å holde oppmerksomheten deres gjennom 45 minutter.

– Når jeg har en litt tung dag, kjører jeg opp og ned til sjette etasje mens jeg synger, for det er så god akustikk i heisen, forteller Margareth Anker til barna som har kommet til forestillingen med boklansering i kulturhuset.

Etter forestillingen kom en gutt kom bort til forfatteren mens hun signerte bøker. Han var helt sprekkeferdig og ville fortelle henne noe: Han fortalte at han hadde kjørt heis opp og ned i kulturhuset.

– Du må gjøre noe som er gøy, for det demper frykten.

Margareth Anker virker fryktløs. Hun er ei dame som bobler av energi der hun håndterer sykepleierjobb, forestillinger og skriving i tillegg til familien.

– Dager uten et manus under fingrene, gir ikke helt mening lenger, påstår hun. Sølve Fiskesprett er Ankers fjerde bok. De neste bøkene i serien har hun allerede ganske klart for seg hvordan skal bli.

Hvis du tenker at denne boken kan være verdifull for deg og din familie, kan du kjøpe den her.

Tilbake til nyhetsarkiv